Nagyvilág

Tankok özönlötték el Bahrein utcáit

A bahreini belpolitikai válságban most először a hadsereg is megjelent az utcákon.

Csütörtök reggel több mint 50 páncélozott harcjármű tartott a főváros központi tere felé, ahol előzőleg, hajnalban a rendőrség elkergette a több száz tüntetőt, és lerombolta sátortáborukat. Katonai teherautók és mentőautók is voltak a Gyöngy térre tartó konvojban, a rendőrség pedig szögesdróttal zárta körbe a teret, és ellenőrzőpontokat állított fel El-Manáma főútjain.

Az Associated Press hírügynökség értesülése szerint már négyre emelkedett az incidens halálos áldozatainak száma. Mint arról korábban beszámoltunk, könnygázt és gumilövedékeket vetett be a bahreini rendőrség az el-Manáma főterén táborozó tüntetők feloszlatására csütörtökre virradóra szemtanúk jelentése szerint. Legalább ötvenen megsebesültek, amikor a bahreini rendfenntartó erők rátámadtak a főváros központjában tüntető tömegre.

A Reuters ellenzéki forrásokra hivatkozva úgy tudja: hozzávetőlegesen 60 személy tűnt el azt követően, hogy a rendőrség felszámolta a tüntetők sátortáborát.

Csütörtök reggelre azonban már csak pár ember volt a téren, őket is rendőrök kérdezgették. A bahreini biztonsági erők csütörtök hajnalban kezdték meg a fellépést a téren éjszakázó tüntetők ellen. Egy a téren lakó svájci üzletember a BBC brit közszolgálati adónak azt állította, a rendőrségnek alig fél órára volt szüksége arra, hogy teljesen az irányítása alá vonja a teret, amely reggelre már szinte teljesen üres volt.

A rendfenntartó erők – akik a tiltakozó megmozdulások első három napja során a háttérben maradtak – az éjszakai órákban indított rohamukkal megtisztították el-Manáma főterét, a Gyöngy teret az itt sátortáborozó tüntetőktől, s lerombolták a sátorvárost.

Abdul Dzsalil Halil, a legnagyobb ellenzéki koalíciónak, a síita Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Wefaq) vezetője kijelentette, hogy a sátortábor lerombolása “valóságos terrorcselekmény” volt.

Az elmúlt napokban – már négy napja tartanak a tüntetések – itt több ezren töltötték békésen az éjszakát, a rendőrök nem avatkoztak be. A főként síita tiltakozók Kalifa bin Szalmán al-Kalifa sejk, kormányfő elmozdítását követelik. A békés tiltakozó akciókat az váltotta ki, hogy tüntetők és a rendőrök összecsapásában egy tiltakozó életét vesztette. A súlyos incidens egy temetésen történt, ahol egy korábbi kormányellenes megmozduláson megölt áldozattól vettek búcsút.

A bahreini király az Egyesült Államok szoros stratégiai szövetségese. Engedélyezi például, hogy Bahreinben állomásozzon az amerikai haditengerészet 5. flottája, s ennek támaszpontján kössenek ki a térségben küldetésen járó amerikai hadihajók. Mintegy ötezer amerikai – többségükben katona – él az országban, amely 2002 óta az Egyesült Államok egyik jelentős NATO-n kívüli szövetségese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik