Nagyvilág

Médiatörvény: a szocialisták később szavaznának

Azt javasolja a szocialista frakció, hogy az Európai Parlament plenáris ülése halassza el a csütörtökre tervezett szavazást a médiatörvénnyel kapcsolatos határozatról - mondta el Tabajdi Csaba, a MSZP EP-delegációjának vezetője szerda este Strasbourgban.

Az Európai Bizottság bejelentését követően ugyanis szükségesnek látják, hogy jobban megismerjék a magyar kormány válaszát a bizottság törvénymódosítási ajánlásaira.
Csütörtökön az EP házbizottságának strasbourgi ülésén dől el, hogy elfogadják-e ezt a javaslatot – tette hozzá.
A plenáris ülésen lefolytatott vitát Tabajdi Csaba úgy ítélte meg, az nem változtatott azon a véleményén, hogy az új fejlemények politikai vereséggel érnek fel a magyar jobboldal szempontjából.

Úgy ítélte meg, hogy a kormány, “ahhoz képest, amit decemberben mondott, vagy amit Orbán Viktor kormányfő hétfőn mondott az Országgyűlésben, mégiscsak meghátrált”.
Elmondta azt is: nyilvánvaló, hogy az EP-ben a négypárti állásfoglalás előterjesztői nem fogják annyiban hagyni a Médiatanács politikai egyszínűségét. A politikai kisebbség jogait is figyelembe kell venni, nem lehet mindent elintézni a kétharmadra való hivatkozással – állapította meg.

“1996-ban, az akkor 72 százalékos szocialista-liberális parlamenti többség nem 28 százalékos, hanem 50 százalékos képviseletet adott az ellenzéki pártok által delegált szakértőknek, sőt biztosította a civil szervezetek aktív részvételét” – emlékeztetett Tabajdi. Mint fogalmazott, nehéz azt megmagyarázni, hogy a jelenlegi Médiatanácsban miért nincs egyetlen ellenzéki párt által javasolt szakértő sem.

Hangoztatta azt is: akármi lesz is a mostani vita eredménye, az Európai Parlament és más nemzetközi szervezetek figyelemmel fogják követni a sajtószabadság helyzetét Magyarországon. A Fidesz tehát semmiképpen nem ülhet ölbe tett kézzel a módosítást követően sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik