Nagyvilág

Leállt az atomreaktor egy csavarhúzó miatt

Valószínűleg egy a hűtőpumpában felejtett csavarhúzó miatt kellett leállítani három napra egy dél-koreai atomerőmű egyik reaktorát.

Erről a Szöultól 260 kilométerre délre lévő jeonggvangi erőmű kezelői beszéltek. A reaktort február 4-én kellett leállítani, mert meghibásodást észleltek, és csak azután indították újra, miután megtalálták a csavarhúzót a hűtőpumpa motorjában.

Azt az erőmű szóvivője nem tudta megmondani, hogy miként kerülhetett bele a motorba a harminc centi hosszú szerszám. A pumpán utoljára 2002-ben végeztek nagyjavítást német mérnökök. A szöuli Jonhap hírügynökség megszólaltatott egy névtelenséget kérő szakértőt, aki gyalázatosnak nevezte a történteket, és azt mondta, aggasztó a nukleáris létesítmények biztonsága.

Dél-Koreában 20 reaktor üzemel, ezekkel állítják elő az ország villamosenergia-szükségletének harmadát, de a következő 14 évben 12 újat terveznek. 2009-ben egy dél-koreai konzorcium 20,4 milliárd dolláros szerződést kötött négy nukleáris létesítmény megépítésére – az Egyesült Arab Emírségekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik