Nagyvilág

Budapest helyett Varsó vezényli le a keleti csúcsot

Elhalasztják az Európai Unió május 27-re tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozóját.

A rendezvényt az év második felében, a lengyel EU-elnökség alatt tartják meg – közölte csütörtökön Brüsszelben Hajdu Márton, a magyar EU-elnökség szóvivője.

A keleti partnerségi csúcstalálkozót az eredeti tervek szerint Gödöllőn rendezték volna meg a magyar elnökség szervezésében. Az unió keleti partnerségi politikája a Fehéroroszországgal, Ukrajnával, Moldovával, Azerbajdzsánnal, Grúziával és Örményországgal való kapcsolatokra terjed ki.

A tagországok 2009-ben döntöttek arról, hogy 2011-ben csúcstalálkozóra hívják össze az uniós állam-, illetve kormányfőket, valamint az érintett hat ország első számú vezetőit. A keleti partnerségi csúcs időpontját ezután május végére tűzték ki. A tervezett időpontban azonban számos más nemzetközi eseményt is tartanak. Ezért a magyar és a soron következő lengyel elnökség konzultált Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, és azt kezdeményezte, hogy a keleti partnerségi csúcstalálkozót tegyék át az év második felére, Lengyelországba – közölte a magyar elnökségi szóvivő.

“Az időpont és a helyszín megváltoztatásának okai tisztán logisztikai jellegűek” – hangsúlyozta Hajdu Márton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik