Nagyvilág

Bagdad kártérítést vár az USA-tól

A megszállással járó károk miatt bocsánatkérést és egymilliárd dolláros kártérítést szeretne az Egyesült Államoktól az iraki főváros - jelentette be Bagdad elöljárósága.

Az amerikai katonaság miatt a város infrastruktúrája és szépsége komoly károkat szenvedett – áll egy nyilatkozatban. „Az amerikai erők ezt a gyönyörű várost csúf és pusztító módon katonai táborrá változtatták, és szándékos gondatlansággal tudomást sem vettek a közízlésről. Az óriási kár miatt arra kérjük az amerikai felet, hogy kérjen bocsánatot Bagdad népétől és fizesse meg a (helyreállítási) költségeket” – hangzik a vezetőség nyilatkozata.

A bagdadi igény nem terjed ki a háború elején végrehajtott bombázások okozta károkra. A legjelentősebb pusztítást a robbantásos merényletek ellen szolgáló védfalak építése okozta, mivel ezek utcákat és parkokat szelnek át, megrongálták a vízvezetékeket és csatornákat, és akadályozzák a közlekedést. Noha az erőszakos cselekmények száma meredeken csökkent, e falaknak csak öt százalékát bontották eddig le. Sok kárt okoztak a katonai járművek is az útburkolatban és a letaposott kertekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik