Nagyvilág

180 várost önthet el a víz

A globális klímaváltozás okozta tengerszint-növekedés 180 amerikai tengerparti várost fenyegethet 2100-ig egy új tanulmány szerint.

Az Egyesült Államok déli, az Atlanti-óceán és a Mexikói-öböl menti partvidékén lévő települések – köztük Miami, New Orleans – a leginkább veszélyeztetettek abban az esetben, ha a tenger szintjének növekedése globálisan eléri az előrejelzések szerinti egy métert 2100-ra – írták a kutatók a Climate Change Letters folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A szakemberek az Amerikai Geológiai Szolgálat adatait elemezve számították ki részletesen, mekkora terület veszhet oda a tenger szintjének növekedése következtében, s arra a következtetésre jutottak, hogy 180 amerikai tengerparti városban átlagosan a területek kilenc százalékát fenyegeti.

Miami, New Orleans, Tampa, Florida és Virginia Beach szárazföldi területeinek több mint tíz százalékát veszítheti el a század végére. New Yorkban, Washingtonban, a San Francisco-öbölben kisebb lesz a hatás – vélik a kutatók.

A magasabb tengerszint hatásai az eróziótól az állandó áradásokig nyilvánulnak meg, a károk nagysága attól függ majd, hol fekszenek ezek a városok – közölte Jeremy Weiss, az Arizonai Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

Miamiban nem csupán a szigorúan vett tengerparti területeket érinti. A város összes térségét érintheti, mivel Miami területe relatívan síkvidék, amely sokkal inkább kitett annak, hogy a tenger nagy területeket hódít el a szárazföldtől – magyarázta. Ezzel szemben New Yorkban a tengerparti térségre kell korlátozódniuk az emberek erőfeszítéseinek, mivel a szárazföld belseje felé haladva jobban emelkedik a város szintje – magyarázta.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) azzal számol, hogy a globális felmelegedés következtében 3,6 Celsius-fokkal növekszik a globális átlaghőmérséklet 2100-ra. Weiss és kollégái azonban nagyobb mértékű melegedést, mintegy 4,4 Celsius-fokot várnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az angol nyelvű tanulmány itt olvasható (eurekaalert)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik