Nagyvilág

Soros-támogatás a magyar-szlovák kapcsolatok javítására

A Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány támogatja a magyar-szlovák civil együttműködést, a nemzetek közti vi­szálykeltés visszaszorítása érdekében.

A Soros Szükségalap szerdán kiadott nyilatkozatából kiderül: közös pályázatot hirdet az előítéletek és a nemzetek közti vi­szálykeltés visszaszorítása érdekében az üzletember által alapított Nyílt Társadalomért Alapítvány magyar és szlovák szervezete.

A cél egymás társadalmi és etnikai identitásának tiszteletben tartása, a politikai közéletben erősödő magyar- és szlovákgyűlölet felszámolá­sának elősegítése. Az összesen mintegy 40 millió forintos keretösszegre civil szervezetek, alkotóközösségek, kulturális műhelyek közös jelentkezését várják a határ két oldaláról március 4-ig – áll a közleményben.

A dokumentum szerint a szlovák-magyar kapcsolatok meglehetősen ellentmondásosan alakultak az elmúlt években. Mi­közben a politikában konfliktushelyzetek és provokatív megnyilvánulások követték egymást, és a közéletben erősödött a verbális agresszió, addig több száz intézmény, civil szervezet, üzletem­ber és művész működött-működik együtt sikeresen. Az együttélés pozitív példái a legtöbb eset­ben azonban láthatatlanok maradnak a szélesebb közvélemény előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik