Nagyvilág

Veszélyes szinten az élelmiszerárak

A Világbank elnöke szerint az emelkedő élelmiszerárak "veszélyes szinten" állnak, és hozzájárulhatnak a társadalmi helyzet további rosszabbodásához a Közel-Keleten.

Januárban újabb csúcsra emelkedett az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) havi élelmiszerár-indexe: a hét hónapja folyamatosan növekvő mutató most a legmagasabb 1990-ben bevezetett mérése óta. Mivel az index januárban 231 pontra emelkedett, a 2007/2008-as élelmiszerválság idején, 2008 júniusában mért 224,1 pontot is jóval meghaladja.

Robert Zoellick ennek kapcsán azt mondta: az emelkedő árak súlyosbító tényezői, de nem elsődleges okai voltak azoknak a megmozdulásoknak, amelyek az egyiptomi és tunéziai vezetők megdöntéséhez vezettek.

Hangsúlyozta, Egyiptom pénzügyi helyzete kezelhető. Ezzel arra utalt, hogy az országnak valószínűleg nincs szüksége a Világbank pótlólagos segítségére. Ugyanakkor azt is hozzátette, a Világbank egy küldöttsége jelenleg Tunéziában az átmenetet értékeli, és annak lehetséges pénzügyi igényeit méri fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik