Nagyvilág

Olasz gyorssegély a tunéziai bevándorlás ellen

Olaszország ötmillió euró azonnali segélyt ad Tunéziának az illegális bevándorlók hullámának megfékezéséhez.

Róma további 100 millió euró hitelt nyit meg a márciusi, karthágói megajánlási konferencián a tunéziai reformok támogatására – jelentette ki hétfői tuniszi tárgyalásait követően Franco Frattini olasz külügyminiszter a TAP tunéziai hivatalos hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Frattini azt követően nyilatkozott, hogy a tunéziai fővárosban tárgyalásokat folytatott Mohamed Gannúsi miniszterelnökkel. Az olasz külügyminiszter néhány órás villámlátogatást tett Tuniszban, hogy megvitassa az Olaszországba irányuló menekülthullám nyomán kialakult helyzetet a tunéziai ideiglenes kormánnyal.

Az elmúlt héten több mint ötezer észak-afrikai menekült érkezett a délolasz szigetekre – elsősorban az észak-afrikai partoktól mindössze 138 kilométerre fekvő Lampedusa szigetére -, s emiatt az olasz kormány bevándorlási válsághelyzetet hirdetett és uniós segítséget is kért a probléma kezeléséhez, egyebek között a Szicíliai-szoros haditengerészeti erőkkel való ellenőrzésére. Rendőri segítséget is felajánlott Tunisznak, de azt a tunéziai fél azonnal elvetette. A menekültáradat a decemberi tunéziai forradalom nyomán erősödött fel az észak-afrikai országból.

AJÁNLOTT LINKEK:

Olaszország: ötezer felett a lélekvesztőkön menekülők száma (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik