Nagyvilág

Bővülhetnek a távolsági buszt használók jogai az EU-ban

Kedden tartja a vitát és a végszavazást az Európai Parlament a távolsági busszal utazók jogairól szóló javaslatról.

Az előterjesztés értelmében a buszjáratok üzemeltetőinek és az állomásoknak az EU egész területén egységes tájékoztatást, segítséget és kártérítést kell nyújtaniuk az utasoknak – közölte az EP Tájékoztatási Irodája. Ha elfogadják a javaslatot, akkor a repülőn, vasúton és hajón utazókéi után a távolsági busszal utazók jogairól is uniós jogszabály rendelkezik a jövőben.

Az új jogszabály a járattörlésekre, a buszok túlfoglalására és a két óránál hosszabb késésekre vonatkozik a 250 kilométernél hosszabb utak esetén. Ha egy busztársaság, a rossz időjárási körülményeket vagy a természeti katasztrófákat leszámítva, valamilyen okból nem képes biztonságosan elindítani egy járatot, akkor – az utas választása alapján – vissza kell térítenie a jegy teljes árát vagy további költségek felszámolása nélkül biztosítania kell az úticél elérését más útvonalon.

Ha a társaság csak a költségek visszatérítését ajánlja fel, az utas a menetjegy árán túl annak 50%-ának megfelelő kártérítésre jogosult. A sérült vagy elveszett poggyász esetén legfeljebb 1200 euró lehet a kártérítés összege. A fogyatékkal élők mozgását segítő eszközök megrongálódása esetén a kártérítésnek nincs felső határa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik