Nagyvilág

Visszatérhetett Moszkvába a Guardian újságírója

Új beutazási vízummal visszatérhetett Moszkvába egy Oroszországból nemrég kitoloncolt brit tudósító - jelentette az Interfax hírügynökség.

Luke Hardingtól, a The Guardian című brit lap moszkvai tudósítójától február 5-én, útlevelének repülőtéri ellenőrzésekor tagadták meg az országba való belépést. Vízumát a helyszínen érvénytelenítették, s felrakták őt egy Nagy-Britanniába visszainduló repülőgépre.

Kitoloncolása az orosz lapok szerint váratlanul érte a kormányt, a külügyminisztériumot, különös tekintettel Dmitrij Medvegyev elnök hamarosan esedékes londoni látogatására, s a sajtókommentárok az orosz titkosszolgálatok önkényes lépésének tulajdonították az esetet. A Moszkovszkij Komszomolec című lap azt is felvetette, hogy esetleg valakik éppen Lavrov és Medvegyev közelgő látogatásait akarták megnehezíteni egy olyan pillanatban, amikor egyébként is nehezen oldódó feszültségek vannak a két ország kapcsolataiban. Harding amúgy többször is összeütközésbe került az orosz hatóságokkal.

Az Interfax hétfőn a londoni orosz nagykövetség egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselőjére hivatkozva számolt be Harding új vízumának kiadásáról, nem sokkal Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni látogatása előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik