Nagyvilág

Újra több ezer tüntető a Tahrír téren

Mintegy kétezer tüntető van újra Kairó központi Tahrír terén, ismét útját állva a forgalomnak, csupán néhány órával azután, hogy katonai rendőrök és katonák kitessékelték onnan az utolsó néhány tucat demokráciapárti tiltakozót - közölték szemtanúk.

Úgy tűnt, a hadsereg teljes mértékben ellenőrzi a teret, a Hoszni Mubarak elnök megdöntését eredményező tüntetéssorozat központját, majd több száz rendőr vonult be oda a katonáktól nem akadályozva, szolidaritásukat akarván kinyilvánítani a forradalommal. Közben a téren egyre nőtt a civil tüntetők száma.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke hétfőn Tel-Avivban nagy elismeréssel adózott az egyiptomi hadseregnek, amiért eddig békésen tudta kezelni az egyiptomi hatalomváltást, “és minden reményünk megvan arra, hogy ez így is folytatódik”. Mullen szerint “sok kihívás vár még rájuk a jövőben”, és “mély benyomást tett ránk, ahogyan támogatták népüket”.

“Igen szoros kapcsolatokat ápolunk az egyiptomi hadsereggel (…), és továbbra is igen szoros lesz viszonyunk egyiptomi kollégáinkkal” – folytatta a tábornok, aki Benni Ganc altábornagy, új izraeli vezérkari főnök beiktatása alkalmából tartózkodik Izraelben. Az egyiptomi fegyveres erők évente mintegy 1,3 milliárd dolláros amerikai támogatást kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik