Nagyvilág

„Öreg és változásellenes” Egyiptom ideiglenes ura

Ellenzi a gazdasági és a politikai reformokat Mohammed Husszein Tantawi főparancsnok, az egyiptomi demokratikus átalakulást levezényelni hivatott legfelsőbb katonai tanács vezetője.

A The Guardian című baloldali brit lap szerint a WikiLeaks által korábban kiszivárogtatott amerikai diplomáciai sürgönyökben az Egyesült Államok kairói nagykövete a „status quo”, illetve a stabilitás fenntartásában érdekelt, és a politikai reformokat ellenző figuraként jellemezte a katonai vezetőt.

Az egyiptomi tüntetések előtt keltezett titkos diplomáciai dokumentum Mubarakéhoz hasonlítja Tantawi világnézetét, olyan személyként írja le, aki már nem elég energikus ahhoz, hogy „bármit is másképp csináljon”. A táviratot szerző amerikai nagykövet szerint Tantawi korábban arra használta befolyását, hogy elejét vegye a politikai reformoknak, amelyeket a központi kormányzati hatalmat gyengítő tényezőnek tekintett.

A lap szerint az egyiptomi hadsereg már korábban is az egyiptomi politikai változást ellenző szervezetként volt ismert, és semmi nem utal arra, hogy a katonai vezetők képesek, illetve hajlandók lesznek a gyors és radikális reformok bevezetésére.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ki irányít Egyiptomban? (afriport.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik