Nagyvilág

Magyarország üdvözli a szudáni népszavazás békés megtartását

Magyarország az EU soros elnökeként üdvözli, hogy a dél-szudáni területek önrendelkezéséről tartott népszavazást békésen és hitelesen tartották meg.

A szaktárca egyúttal felszólítja a feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól az átmenet idején – közölte a Külügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

A tárca közleményében azt írta: a referendum a szudáni kérdés hosszú távú rendezését szolgáló átfogó békemegállapodás fontos mérföldköve, amelynek pontos végrehajtása mellett Magyarország továbbra is elkötelezett.

Erejéhez mérten Budapest a jövőben is hozzá akar járulni a békés átmenethez, és felszólítja a feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól és a megfélemlítéstől – emelték ki. Hozzátették: Magyarország a minél szélesebb demokratikus intézményrendszer kiépítésében és az újonnan létrejövő államalakulatok gazdasági függetlenségének megteremtésében érdekelt mind az északi, mind pedig a déli országrészben.

A Szudánban január 9. és 15. között megrendezett függetlenségi népszavazás hivatalos végeredménye megerősítette: a déli országrész lesz Afrika legfiatalabb állama.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik