Nagyvilág

Több százan szabadultak Algériában

Algériában vasárnap szabadon engedték azt az állítólag több száz embert, akit előző nap a nem engedélyezett algíri tüntetés során vettek őrizetbe a hatóságok.

A földközi-tengeri Annába városban vasárnap újabb zavargások történtek, amikor mintegy 3 ezer munkanélküli megostromolta a körzeti közigazgatás székhelyét. Más településekről, köztük Boumerdésből is szociális elégedetlenségről adott hírt a helyi média.

A szombati algíri tüntetés résztvevői – a szervezők szerint mintegy 10 ezer, a hatóságok szerint 1500 ember – demokratikus változást és a hatalmon lévő tekintélyelvű elnök, Abdel-Azíz Buteflika lemondását követelték. A tüntetők végig akartak vonulni a belvároson, de több ezer rohamrendőr állta útjukat, és ezért a tiltakozás kudarcba fulladt. A rendőrök lezárták a fővárosba vezető utakat is, felfüggesztették a vasúti közlekedést, úttorlaszokat állítottak fel, hogy a buszokkal érkező tüntetők ne tudjanak eljutni Algírba. Sebesülésekről nem érkeztek jelentések.

A szombati tüntetés során a hatóságok – az algériai LADDH emberi jogi szervezet jelentése szerint – “több száz állampolgárt” vettek ideiglenesen őrizetbe, köztük ellenzéki politikusokat is. Más algériai városokban, így Oránban és Annábában is előállítottak rendszerellenes tüntetőket a rendőrök. A belügyminisztérium vasárnap azt közölte, hogy időközben mindenkit elengedtek.

Algériában az elmúlt hetekben jelentősen nőtt – a tunéziai és egyiptomi események által is feltüzelt – harag a politikai rendszer ellen. Sokan vágyódnak jobb életkörülményekre, nagyobb demokráciára és esélyegyenlőségre. Az észak-afrikai országban hetek óta szinte mindennaposak a sztrájkok. Algériai fiatalok több ízben önégetéssel és éhségsztrájkkal próbálták meg felhívni a figyelmet az országukban fennálló kilátástalanságra. A tiltakozások hatására Buteflika elnök egyebek között bejelentette, hogy véget vetnek a 19 éve érvényben lévő szükségállapotnak, és csökkentik az alapvető élelmiszerek árát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik