Nagyvilág

Olasz válsághelyzet a tunéziaiak miatt

Humanitárius válsághelyzetet hirdettek szombaton az olasz hatóságok a tunéziai bevándorlók rohama miatt, miután az utóbbi négy nap során - szerdától a hétvégéig - több mint négyezer illegális észak-afrikai bevándorló ért partot az olaszországi Lampedusa szigetén.

A válsághelyzet lehetővé teszi a polgári védelemnek, s a rendkívüli kormánybiztossá előlépett lampedusai polgármesternek, Dino De Rubeisnek, hogy operatív intézkedéseket hozzanak a bevándorlók áradatának megfelelő kezelése érdekében.

Szombat estére már csaknem nyolcszáz illegális bevándorlót – főként tunéziaikat – szállítottak hajóval, illetve katonai repülőgéppel Lampedusából a Bariban létesített befogadó központba. A bari repülőtéren lévő központ is megtelt ugyanakkor, a 900 férőhelyen már 1200 bevándorló zsúfolódott össze.

Az észak-afrikai bevándorlók elsősorban kisebb halászbárkákon igyekeznek Olaszországba jutni, s a parti őrség tartóztatja fel és kíséri a lampedusai kikötőkbe ezeket a lélekvesztőket. A szigeten lévő befogadó központban szombat este még csaknem ezer bevándorló várt arra, hogy átszállítsák Szicíliába.
A decemberben kezdődött tunéziai forradalom óta Lampedusa szigetének megnövekedett menekülthullámmal kell szembenéznie, ami nem csak a helyi, hanem a római hatóságokat is aggasztja.

Roberto Maroni olasz belügyminiszter még pénteken arról beszélt, hogy “fennáll egy valódi humanitárius válság veszélye…A tunéziai és az egyiptomi válság hatalmas tömegvándorlást indíthat el Olaszország felé.” Maroni szerint az Európai Unió segítségére is szükség lesz a probléma megoldásában, így pénteken azzal a hivatalos kéréssel fordult az uniós bel- és igazságügy-miniszterekhez, hogy vegyék soron következő, február 24-25-i tanácskozásuk napirendjére az észak-afrikai válságot és annak várható hatásait a bevándorlásra és Európa biztonságára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik