Nagyvilág

Nemzetvédelmi vizsgálatok Kínában

Kínában ezentúl "a nemzetbiztonság védelme" szempontjából megvizsgálják a külföldi cégek vállalatfelvásárlásait és a külföldi részvételű vállalategyesüléseket.

A kínai kormány a hét végén közölte, hogy evégből az állami tervhivatal és a kereskedelmi minisztérium bizottságot alakít, és e bizottság vizsgálja majd a külföldi tőke megjelenését a nemzetvédelem szempontjából fontos területeken: a mezőgazdaságban, az energia- és a nyersanyagiparban, az infrastruktúrában, a szállításban-közlekedésben, a fejlett technológiában és a berendezésgyártásban.

Közelebbről azt vizsgálják majd, hogy a külföldiek tervezett beruházásai miként érintik Kína gazdasági stabilitását, társadalmi rendjét és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos hazai technológiai kutatást és fejlesztést.

A 2008-as kínai monopóliumellenes törvény már tartalmazott paragrafusokat a külföldi cégek nemzetbiztonsági ellenőrzéséről és a kínai ipar védelméről. Az új kormányrendelet ennek végrehajtását részletezi. Korábban a külföldi vállalatoknak kevés ilyesféle ellenőrzésre, vizsgálatra kellett számítaniuk Kínában, emlékeztetett a Dow Jones hírügynökség.

Közben a kínai cégek időnként heves ellenállásba ütköztek külföldön. Emlékezetes a kínai Lenovo személyi számítógép-gyártó többéves harca az amerikai kongresszus biztonságpolitikai kifogásainak leküzdésére, míg végre 2004-ben sikerült többségi részesedést szereznie az amerikai IBM személyi számítógép üzletágában 1,25 milliárd dollárért. Egy évvel később a kínai CNOOC állami olajvállalat visszavonta 18,5 milliárd dolláros ajánlatát az amerikai Unocal olajcégre, miután – akkori közleménye szerint – “példátlan politikai ellenállásba” ütközött Washingtonban.

A külföldiek új, megvalósult működőtőke-beruházásai Kínában először 1992-ben haladták meg az évi 10 milliárd dollárt, 11 milliárdot érve el. 2002-ben az új külföldi beruházások értéke első ízben meghaladta az 50 milliárd dollárt – 55 milliárd dollár volt az előző évi 48,8 milliárd után -, és 2008-ban 92,4 milliárd dollár volt a kínai kereskedelmi minisztérium statisztikája szerint. 2009-ben valamivel kevesebb, 90 milliárd dollárnyi új külföldi működőtőke-beruházás valósult meg Kínában, de a csekély visszaesés átmenetinek bizonyult: tavaly első ízben 100 milliárd dollárnál többet – pontosan 105,74 milliárd dollárt – tettek ki a külföldiek új, megvalósult működőtőke-beruházásai Kínában; az elmúlt húsz évben összesen valamivel több mint egybillió dollárt.

A kínai cégek külföldi működőtőke-beruházásai az 1990-es években haladták meg először a 2 milliárd dollárt, 2005-ben a 10 milliárd dollárt, és tavaly év végére 59 milliárd dollárt értek el, szintén a kínai kereskedelmi minisztérium adata szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik