Nagyvilág

Lesújtó NATO értékelés: kritikus állapotban a szlovák hadsereg

Egy magas rangú NATO-parancsnok szerint kritikus állapotban van a szlovák hadsereg.

Frank Boland, aki gyakorlatilag a NATO parancsnokság harmadik legerősebb embere, pozsonyi látogatása végén felszólította az illetékes szlovák politikusokat, hogy tegyenek lépéseket a helyzet megváltoztatása érdekében.

“A helyzet kritikus, de hajlandóak vagyunk segíteni önöknek” – jelentette ki Boland. Elmondta: szlovákiai tapasztalatairól jelentést készít, amelyet a NATO őszi csúcstalálkozóján kellene jóváhagyni a tagállamoknak. A parancsnok úgy fogalmazott, hogy a “jelentés Szlovákia számára kritikus lesz. Több pénzre van szükség. Amikor a NATO 2004-ben felvette soraiba Szlovákiát, egyetértettek azzal, hogy a költségvetés két százalékát tegyék ki a védelmi kiadások. Ez később 1,6 százalékra változott, de ez sem volt betartva, s 1,5 százalék lett belőle. Ma a védelmi kiadások a költségvetés egy százaléka körül mozognak, ami nagyon kevés” – állapította meg a NATO szakembere.

“Megörököltük a mai állapotot, s igyekszünk megmenteni, amit lehet. Ezért fogtunk neki az átfogó elemzésnek. Nem akarunk szemet hunyni a helyzet felett, s azt mondani, hogy minden rendben, ahogy ezt eddig tették a politikusok és sok tábornok is” – reagált a NATO-parancsnok szavaira Lubomír Galko, szlovák védelmi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik