Nagyvilág

Ezrével menekülnek a tunéziaiak

Mintegy ezer újabb tunéziai illegális bevándorló érkezett vasárnap hajnalban az olaszországi Lampedusa szigetének partjaihoz - közölte az olasz parti őrség.

Antonio Morana, a lampedusai kikötő parancsnoka elmondta, hogy 977-en érkeztek éjfél óta a területre, és még két vízi jármű tart a kis sziget felé.

Elmondta, hogy nagyon súlyos a helyzet. A hajók folyamatosan, szünet nélkül érkeznek. A tenger nyugodt és jó az idő, ami kedvező feltételeket teremt a tunéziai illegális bevándorlók átkeléséhez.

Szombaton humanitárius válsághelyzetet hirdettek az olasz hatóságok a tunéziai bevándorlók rohama miatt, miután az utóbbi négy nap során – szerdától a hétvégéig – több mint négyezer illegális észak-afrikai bevándorló ért partot az olaszországi Lampedusa szigetén.

A válsághelyzet lehetővé teszi a polgári védelemnek, s a rendkívüli kormánybiztossá előlépett lampedusai polgármesternek, Dino De Rubeisnek, hogy operatív intézkedéseket hozzanak a bevándorlók áradatának megfelelő kezelése érdekében.

Szombat estére már csaknem nyolcszáz illegális bevándorlót – főként tunéziaikat – szállítottak hajóval, illetve katonai repülőgéppel Lampedusából a Bariban létesített befogadó központba. A bari repülőtéren lévő központ is megtelt ugyanakkor, a 900 férőhelyen már 1200 bevándorló zsúfolódott össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik