Nagyvilág

Egyiptom – Londonban is keresik Mubarak millióit

A súlyos csalások felderítésére szakosodott brit nyomozó szervezet keresi azokat a milliókat, amelyeket a hatóság gyanúja szerint a minap elűzött Mubarak menekíthetett Londonba.

A The Sunday Times értesülése szerint a Mubarak-család vagyona “legalább” 1,5 milliárd fontra (csaknem 500 milliárd forintra) tehető, és ennek jelentős része londoni és svájci bankokban hever, illetve londoni, New York-i és Los Angeles-i ingatlanbefektetésekben van lekötve. A vezető konzervatív vasárnapi lapszerint Londonban már megindult a Nagy-Britanniában lévő Mubarak-vagyon bírósági zároltatásának jogi előkészítése.

A lap tudomása szerint a Serious Fraud Office (SFO) egy londoni kockázatitőke-társaságot vizsgál, amelyet “kapcsolatba hozhatnak” Mubarak fiaival. Egyikük, a 47 éves Gamal az 1990-es években hosszabb ideig Londonban élt (a brit főváros egyik legdrágább negyedében, Knightsbridge-ben, egy ötszintes exkluzív rezidencián) és dolgozott, előbb a Bank of America alkalmazotjaként, majd saját befektetési társaságot alapítva.

Richard Alderman, az SFO igazgatója a The Sunday Timesnak megerősítette, hogy a hatóság kutat a volt egyiptomi – sőt a nem sokkal korábban szintén elűzött egykori tunéziai – elnök esetleg Londonba menekített, vagy ott befektetett vagyona után.

A lap név nélkül idézett forrásai szerint brit bankok is segíthették Mubarakot és családját a pénzek kimenekítésében Egyiptomból.

Egy másik tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap, a The Sunday Telegraph nyugati hírszerzési forrásai szerint ugyanakkor Hoszni Mubarak a megmozdulások 18 napját azzal töltötte, hogy vagyonát a vizsgáló hatóságok számára fellelhetetlen helyekre csoportosítsa át.

A svájci hatóságok zárolják a volt egyiptomi elnök esetleg svájci bankokban lévő vagyonát, és utasították a svájci pénzintézeteket a volt egyiptomi államfőhöz köthető bankbetétek felkutatására.

A The Sunday Telegraph forrásai szerint Mubarak elsősorban a Perzsa-öböl menti emírségekbe próbálta átmenteni mozgatható vagyonát; a családnak ezekben az országokban egyébként is jelentős befektetései vannak.

Egy amerikai tisztviselő szerint lehet, hogy Mubarakék elvesztik külföldi ingatlanjaikat és néhány bankszámlájukat, de az bizonyos, hogy aranyrudakban és egyéb befektetési eszközökben lévő vagyonukat igyekeztek “biztonságos menedékhelyekre” juttatni.

AJÁNLOTT LINKEK:

SFO hunts Hosni Mubarak’s missing millions (thesundaytimes.co.uk)

Egypt: Hosni Mubarak used last 18 days in power to secure his fortune (telegraph.co.uk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik