Nagyvilág

Hétfőn vitáznak a Duna-stratégiáról

Az Európai Parlament képviselői hétfőn vitáznak a Duna Régió Stratégia lépéseiről.

Az Európai Parlament hétfőn tartja az EU Duna Régió Stratégia vitáját, majd a képviselők kedden szavaznak az állásfoglalásról. Az Európai Bizottság tavaly decemberben terjesztette elő a 11 cselekvési területet felölelő stratégiát, amely a Duna mentén 14 ország összesen 115 millió lakosát érinti.

A stratégia középpontjában a dunai makrorégió közlekedési és energiahálózati fenntartható fejlesztése, a környezet- és vízvédelem, a társadalmi és gazdaságfejlesztés, valamint az irányítási rendszer fejlesztése áll. Az Európai Bizottság nem egy külön uniós költségvetéssel járó programot javasol, hanem a rendelkezésre álló források közös, hatékonyabb felhasználását – közölte az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája.

A Duna Régió Stratégia egyik kiemelt cselekvési területe az energia- és közlekedési hálózatok hiányzó összeköttetéseinek kiépítése. Szintén kiemelten foglalkozik a stratégia a víz témakörével. A vízpolitika a magyar soros uniós elnökség önálló kezdeményezése.

A Duna Régió Stratégia biztonsági kérdéseket is tartalmaz, hiszen a térséget schengeni és nem schengeni tagállamok. Szintén fontos szempont a Duna turisztikai és vízisport célú hasznosítása a folyó teljes szakaszán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik