Nagyvilág

Erős földrengések rázták meg Chilét

Földrengések sorozata rázta meg Chile középső részét helyi idő szerint péntek délután és este, és ezek közül kettő volt jelentős.

Az amerikai földrengéstani intézet (USGS) mérése szerint az első rengés 6,8-as erősségű volt. Középpontját 72 kilométerrel északnyugatra lokalizálták Concepción városától, 18 kilométerrel a felszín alá, nagyon közel ahhoz a helyhez, ahol egy évvel ezelőtt 8,8 erősségű rengés, majd cunami pusztított.

A közép-európai idő szerint 21 órakor történt rengés fennakadást váltott ki a villamosenergia-ellátásban és a telefonhálózatban. A földmozgást a fővárosban is lehetett érezni, Santiagóban az épületek megremegtek. A ország középső és déli részén sokan ijedtükben kiszaladtak az utcára. Egyes falvakban a hatóságok szólították fel a lakosokat otthonuk ideiglenes elhagyására.

Az első rengést követő négy órában mintegy 20 utórengés történt, ezek közül a legerősebb – 6,3-es erősségű – közép-európai idő szerint szombat hajnali fél egykor.

A 2010. február 28-i földrengésnek és szökőárnak 523 halálos áldozata volt, 24-en eltűntek, és az országnak 22,5 milliárd eurónyi kára keletkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik