Nagyvilág

Die Presse: Egyiptom a nyugati szabadság próbaköve

Nem az elmúlt, hanem a következő napok lesznek a döntőek a Közel-Kelet és a világ többi része számára - írta a Die Presse című konzervatív osztrák napilap az egyiptomi eseményekről.

“Egyelőre nem lehet tudni, hogy puszta generációváltásról vagy rendszerváltásról van-e szó Egyiptomban. Az előbbi katasztrófa volna az ország, a régió és a világ számára i”s – írta a lap.

A vezércikk szerint, az egyiptomi felkelés megmutatta, hogy az országot, diktatórikus hatalomgyakorlással sem lehet kormányozni és egy olyan kormány, amely a mubaraki kurzust folytatná, például az iszlamista ellenzék, a Muzulmán Testvérek problémáját csak elodázná, de nem oldaná meg.

“Egyiptomnak most megvan a lehetősége arra, hogy bejárja a szabad társadalom felé vezető hosszú utat, amely nem csak az életszínvonalat emeli, hanem azt is bebizonyítja, hogy a vallási szélsőségeseket nem csak sakkban lehet tartani diktátorok útján, hanem “hatástalanítani is” lehet. Egy kísérlet, amely Irakban már pusztán az amerikai csapatok jelenléte miatt is kudarcra ítéltetett” – fogalmaz a Die Presse.

A lap publicistája úgy véli: “A koncentrációs táborok és a gulágok után Európa még pontosan tudta, hogy a szabadság nem filozófiai kategória, hanem kézzelfogható dolog. Azóta azonban egy kicsit elkényelmesedtünk, a szabadság a maga előre nem látható kimeneteleivel és lehetséges téves döntéseivel kényelmetlenné vált. Így már azt is megfelelőnek találjuk, ha a rabszolgatartók valahol máshol legalább a mi oldalunkon állnak. Saját országunkban pedig kiegyezünk a mindenféle szólás-, gondolat- és cselekvési tilalmak révén zajló lopakodó deliberalizálással, amíg senkinek nem esik baja és jól megy a sora”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik