Nagyvilág

Egyiptom Mubarak után – percről percre

Véget ért Mubarak 30 éves regnálása, már a Wikipedián is csak múltidőben írnak a volt egyiptomi elnökről. Nem világos még, hogy a hadsereg teljesen a kezébe veszi az irányítást, vagy Omár Szulejmán kormánya mögé áll.

22:22

A washingtoni Fehér Ház fontosnak tartja, hogy a következő egyiptomi kormány elismerje az arab ország és Izrael között megkötött megállapodásokat – mondta Robert Gibbs. “Az Egyesült Államok és Egyiptom partneri viszonya stabilitást eredményezett a Közel-Keleten, és legfőképpen békét Egyiptom és Izrael között.” Izraelben egyesek attól tartanak, hogy egy új egyiptomi kormány alatt a békeszerződés nem állná ki az idők próbáját.

Egyiptom Mubarak után – percről percre 122:05

Az Egyesült Királyság külügyminisztere, William Hague is azt ígéri, hogy teljes mértékben támogatja az egyiptomi népet, de azt mondja, most a hadseregnek kell előmozdítania Egyiptom sorsát. “Óriási felelősség van most a katonai vezetésen, hogy konkrét és visszavonhatatlan változásokat vigyenek végbe Egyiptomban, beleértve a szabad és tisztességes választásokat” – mondta. “Bármilyen arra irányuló kísérlet, hogy visszaforgassák az idő kerekét, viszont súlyosan sértené Egyiptom stabilitását és kohézióját, aláásná hírnevét. Hiszen most az egész világ szeme rajtuk van, és azon, hogyan viszik véghez a demokratikus változásokat és reformokat.”

21:51

“A hangulat abszolút eufóriára emlékeztet itt a Tahír téren” – írja Nic Robertson, a CNN tudósítója tweetjében. “Mindannyiunk álma valóra vált – mondja egy fiatal nő.”

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

21:23

Az al-Arabíja jelentése szerint a hadsereg bejelenti a kormány menesztését, a parlament két házának felfüggesztését, az átmeneti kormányt pedig az alkotmánytanács elnöke látja majd el a legfelsőbb katonai tanáccsal együtt.

21:20

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára bejelentette, hogy heteken belül távozik posztjáról, amelyet közel tíz esztendeje tölt be. Músza korábban egyiptomi külügyminiszter volt, most többen is esélyesnek tartják az elnöki posztra.

21:14

“Mubarak elnök lemondásával válaszolt az egyiptomiak vágyára, de ezzel még nincs vége az átmenetnek” – mondta Obama. “Ez a kezdet. Biztos vagyok benne, lesznek még nehéz napok, és sok kérdés megválaszolatlan maradt. De bízom abban, hogy Egyiptom népe megtalálja a választ, olyan békésen, konstruktívan, és olyan szellemi egységben, amely az elmúlt heteket is meghatározta.” Azt is mondta, hogy az egyiptomi hadseregnek “hiteles” lépéseket kell tennie a demokrácia irányába. Az Egyesült Államok pedig kész ezekhez bármilyen segítséget megadni.

Egyiptom Mubarak után – percről percre 1
21:10

“Szemtanúi vagyunk az új generáció felemelkedésének” – mondta.

21:07

“Az egyiptomiak beszéltek, a hangjuk meghallgattatott, Egyiptom már sohasem lesz olyan, mint ezelőtt. – mondta Obama.

21:05

Barack Obama megkezdte beszédét.

21:04

Chip Reid a CBS híradójában megerősítette, hogy Obama nem beszélt a mai nap folyamán egyetlen egyiptomi vezetővel sem.

20:42

Az egész arab világ csatlakozott az ünnepléshez. Tunéziában, ahol az emberek a múlt hónapban űzték el saját elnöküket, tánccal és dudaszóval üdvözölték Mubarak lemondását. A palesztin területeken az egyiptomi himnuszt kezdték énekelni az emberek. A Hamász mozgalom, amely a Gázai övezetet ellenőrzi, az egyiptomi forradalom kezdetének nevezte a napot. Libanonban a Hezbollah militáns mozgalom gratulált az egyiptomi nép győzelméhez.

20:37

Al-Dzsazíra televízió egyik kairói tudósítója szerint olyan a város, mint egy hatalmas parti. “Soha nem láttam ehhez foghatót, olyan, mintha az egyiptomiak óriási súly alól szabadultak volna fel.”

20:28

“A militarista állam nagyszerű. Bízom a hadseregben” – írja Wael Ghonim tweetjében.

20:25

“A nagynéném, aki Mubarak szomszédjában lakik, azt mondta, az őrök tüzet nyitottak az öröm pillanatában, amikor Mubarak lemondott. FORRADALOM!” – írja a Twitteren “Sandmoneky”.

20:17

“Itt az ideje, hogy ünnepeljünk, mielőtt kezdetét veszi az igezi kemény munka” – írja a Twitteren az egyik tüntető, Gigi Ibrahim.

20:05

“Az egyiptomi emberek hangja – különösen az ifjúságé – meghallgatást nyert, most már rajtuk a sor, hogy alakítsák a jövőt. Egyiptom népe számára a békés, bátor és rendezett átmenetet javaslom, mint ahogyan eddig is. Arra kérek mindenkit, hogy hasonló szellemben cselekedjen” – tette hozzá Ban Ki-moon.

20:02

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon is üdvözölte a “történelmi pillanatot”. “Tiszteletet érdemel ez a nehéz döntés, ami az egyiptomi nép érdekét szolgálja” – mondta.

19:52

A Legfelsőbb Tanács hamarosan meghatározza a követendő lépéseket. A szóvivő hangsúlyozta, hogy nincs más út, mint az, amit a nép jogosan követel.

19:47

“Hoszni Mubarak elhatározta, hogy lemond az elnökségről és átruházza az ország irányítását a hadseregre. Mindannyian tisztában vagyunk ennek a radikális döntésnek a jelentőségével és súlyával. A Legfelsőbb Tanács tanulmányozni fogja az ügyet, hogy Isten segédletével megvalósítsa, amit a nép akar” – mondta a katonai szóvivő.

19:35

“Előre tekintek, arra, hogy nemzeti közmegegyezést építünk a következő ütemben. Itt a nagy lehetőség, kinyílt az ablak a fehér forradalom és az elnök lemondása nyomán” – mondta Amr Musza, az Arab Liga egyiptomi származású főtitkára, aki esetleg pályázhat az ország elnöki posztjára.

19:32

Kairóban egymillió, Alexandriában 4-500 ezer ember ünnepel. Sokan istent dicsőítik “Allah akbar” kiáltásokkal.

19:25

Pozitív irányú változásokat indított el a világgazdaságban és a tőzsdéken az egyiptomi elnök lemondása; a békés hatalomátadás hírére tízhetes mélypontra esett az olajár, nyereségbe fordultak a világ vezető tőzsdemutatói és erősödött a dollár.

Világgazdasági befolyás

Bár Egyiptom nem jelentős olajtermelő, ellenőrzi a Szuezi-csatornát, az olajszállító hajók egyik fő útvonalát, így az egyiptomi zavargások miatti aggodalom is hozzájárult az olajárak emelkedéséhez.
A lemondás még éppen időben jött ahhoz, hogy a vezető európai tőzsdemutatók is nyereséggel zárjanak, New Yorkban pedig veszteséges tőzsdenyitás után a lemondás hírére már egyértelmű nyereséget mutattak az indexek.
A befektetők felbátorodásával ugyanakkor az arany és az amerikai államkötvények iránti befektető étvágy kissé csökkent.

19:22

Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa le fogja váltani a kormányt, és felfüggeszti a parlament mindkét házának működését – jelentette az al-Arabíja hírtelevízió. Az ország irányítását átvevő katonai tanács élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszter áll

19:20

Több százan ünneplik Párizsban az Invalidusok terén Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását. A Szajna menti hatalmas téren már Omar Szuleimán alelnök bejelentése előtt tucatnyian gyülekeztek. A “Mubarak takarodj!” skandálást azonban an bejelentés után “Mubarak eltakarodott! Éljen Egyiptom!” váltotta fel, és az emberek egymás nyakába borultak.

19:15

Svájc befagyasztotta Mubarak számláját – jelentette be André Simonazzi kormányszóvivő.

19:10

A Hamasz és az Amnesty International is üdvözölte Mubarak távozását. Széles a skála.

19:05

“Egyiptom egy szabad és büszke ország. Isten áldja!”
Írja Mohamed el-Baradei, Nobel-díjas egyiptomi ellenzéki szereplő a Twitteren.

külföldi vezetők reakciói

Joe Biden szerint sarkalatos történelmi pillanathoz érkeztünk. “Az átmenet, amely elkezdődött visszafordíthatatlan változás kell legyen!” – mondta az amerikai alelnök. Barack Obama magyar idő szerint 18.30-ra ígért beszéde egyelőre várat magára.
David Cameron brit miniszterelnök egy civilizált, demokratikus átmenet lefolyása iránti reményét fejezte ki. Hozzátette, Mubarak lemondása egy “igazán értékes” történelmi lehetőség az egyiptomi nép számára.
Angela Merkel német kancellár szerint a mai nap az önfeledt boldogság napja. A német kormányfő szerint történelmi változást élünk át mindannyian és hozzátette, osztja az egyiptomi nép örömét.
Nicolas Sarkozy francia elnök reményét fejezte ki, hogy az új egyiptomi vezetés “szabad és átlátható” választásokat rendez annak érdekében, hogy demokratikus intézmények jöjjenek létre az arab országban. Egyben üdvözölte Mubarak “bátor és szükséges” döntését arról, hogy lemond a hatalomról.

18:50

A brit Guardian értesülései szerint a brit külügyminisztérium erősen fontolgatja a menedékjog megadását Mubarak volt egyiptomi elnök számára, amennyiben érkezne ilyen kérelem. A forrás szerint az ország biztonsági tanácsa attól tart, hogy egy ilyen döntés során több diszkreditálódott volt arab vezető próbálkozna náluk és már önmagában Mubarak befogadása is negatívan hatna Nagy-Britannia közel-keleten betöltött szerepére.

18:45

Az izraeli kormány reményét fejezte ki, hogy az 1979-ben Egyiptommal kötött békeszerződés érvényben marad. Az Al Jazeera riportere lemaradt 5 évvel és úgy vélte Ariel Sharon miniszterelnök hétfőn fog reagálni érdemben a történtekre (Ariel Sharon 2005 óta kómában van egy agyvérzést követően, a miniszterelnök jelenleg a Likud pártelnöke, Benjamin Netanjahu).

18:40

Omár Szulejmán másfél órával ezelőtt jelentette be, hogy Mubarak lemond posztjáról és a hadseregnek adja át a hatalmat. A bejelentés mindössze 30 másodpercig tartott.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA

18:35

Moszkva reméli, hogy az egyiptomi ellenzék is készséget mutat a helyzet stabilizálására – jelentette ki Hoszni Mubarak államfő lemondására reagálva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken újságírók előtt Moszkvában.

18:30

Újabb bejelentésre készül az egyiptomi vezérkar a Guardian információi szerint. Kiderülhet, hogy Omár Szulejmán kormánya megy, vagy marad a békés hatalomátadásig.

18:20

Catherine Ashtone az EU külügyi főbiztosa az Al Jazeera-nak nyilatkozva elmondta, az átmenetet az egyiptomi népnek kell végrehajtania. Kiemelte, az EU dolga nem a beavatkozás, a segítségnyújtás azonban kötelesség a demokratikus átmenetek lebonyolításához. Az EU ezen a téren szerzett tapasztalatait az átalakulást követelő civilek rendelkezésére bocsájtja.

18:10

Angela Merkel “történelmi fordulatnak” nevezte Mubarak lemondását.

18:02

Barack Obama 18:30-kor beszédet mond.

17:55

Izraelben azt remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak “zökkenőmentes” lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után – mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. A Gázai övezet örömmámorban úszik – jelentette az MTI az AFP, francia hírügynökség nyomán.

17:50

A Wikipedián már múltidő Mubarak. Az internetes enciklopédiában azt írják, Hoszni Mubarak 1981-től 2011-ig volt Egyiptom elnöke. Ebben az évben egy 18 napig tartó tüntetéssorozat hatására végül lemondott. Lemondását Omár Szulejmán alelnök jelentette be február 11-én.

17:07

Az alelnök bejelentette: lemondott Mubarak.

17:00
Hoszam Badravi kilépett a Nemzeti Demokrata Pártból is, miután főtitkári pozíciójából lemondott. Badravi csütörtökön azt állította, hogy Mubarak esti beszédében bejelenti lemondását.

15:40

Több mint egy hetes szünet után szombaton várhatóan ismét közlekedik az Egyptair járata Budapest és Kairó között. A Budapest Airport honlapján közölt menetrend szerint a járat szombaton 15 órakor érkezik Ferihegyre és 15.45-kor indul vissza. A charterjáratokat bérlő utazási irodák korábban abban bíztak, hogy február végén, március közepén újra lehet indítani az egyiptomi járatokat. A Külügyminisztérium pénteki közleményében ismételten arra hívta fel a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a helyzet javulásáig, a közrend és a közbiztonság teljes helyreállításáig az Egyiptomba utazást nem javasolja.

15:26

A hadsereg élelmiszert oszt a tüntetőknek és továbbra is barátságosan viszonyul a tömeghez.

15:11

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és családja Kairóból-Sarm es-Sejkbe távozott – jelentette pénteken az al-Arabíja arab hírtévé forrás megjelölése nélkül.

14:46

A tüntetők egy része az információs minisztérium elé vonul, ez az egyik legelutasítottabb minisztérium. A tömeg endegelmeskedik a katonaságnak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tüntetés békés maradjon. Az egyik fiatal twitter üzenete szerint Mubarak esti beszédével méginkább felszította az indulatokat, célja az volt, hogy a tüntetés összecsapásokba torkolljon és ennek ürügyén aztán erőszakot alkalmazhasson ellenük.

14:29

“Mubarak történelem, Mubaraknak le kell mondania” fogalmazott Rasmussen, aki szerint az egyiptomi elnök “nagy baklövést követett el csütörtökön”, amikor nagy érdeklődéssel várt beszédében nem jelentette be a lemondását. A dán kormányfő az első az EU-tagállamok vezetői közül, aki nyíltan lemondásra szólította fel Mubarakot. Egyelőre nem tudni, hogy megnyilatkozása az unió magatartásának változását jelenti-e. Az EU az elmúlt két hétben alapvető reformok bevezetésére, az ellene tüntetők követeléseinek teljesítésére szólította fel Hoszni Mubarakot anélkül, hogy lemondását szóba hozta volna.

13:52

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint Mubarak elhagyta Kairót. Az al-Jazeera tudósítója szerint óvatosan kell bánni a hasonló értesülésekkel, amelyek futótűzként terjednek a tömegben. Mubarak előző este televíziós beszédében kijelentette: “nem hagyom el Egyiptom földjét, csak ha “eltemetnek benne”.

13:41

Izrael továbbra sem reagált érdemben a csütörtöki Mubarak-beszédre, hivatalos közleményükben békére szólítottak fel. A CNN izraeli tudósítója szerint az utca embere nem hisz abban, hogy Egyiptom érett a demokráciára és egy szélsőséges, iszlamista rezsim hatalomra jutásától tartanak.

Egyiptomi felkelés

– a tüntetések 18. napja
– eddig 338 halálos áldozat
-Mubarak a médiaértesüléseket cáfolva csütörtök este nem mondott le, reformot ígért és új választásokat szeptember után
-Mubarak jogköreinek nagy részét alelnökére, Omar Szulejmánra ruházta, de továbbra is elnöknek tekinti magát
– az alelnök az ellenzékkel tárgyal az átmeneti állapotról

13:27
A teljes lakosság 10 százaléka vagy éppen tüntet, vagy sztrájkol, az üzletek sok helyen nem nyitottak ki, ez óriási veszteséget okoz a gazdaságnak. A turisztikai szezon kezdetén a várható 70-80 százalék helyet 6-8 százalékos a szállodák kihasználtsága.

12:53
Az egyiptomi tüntetők “20 millió embert” várnak a térre és elszántak, hogy a demonstráció az “utolsó fordulóhoz” érkezik – jelentette a Tahrír térről az Al-Jazeera tudósítója.

12:15
A BBC tudósítója szerint fennáll a veszélye annak, hogy a tüntetők összecsapnak az eddig békítő szerepet játszó hadsereggel, akik korábban a Mubarak-párti fiatalokat próbálták szétválasztani az elnök távozását követelő tüntetőktől. Ez az utóbbi két hét legveszélyesebb napja – tette hozzá Jon Leyne.

12:10
A hadsereg támogatja a demokratikus átmenetet, a tüntetőket arra kéri, hogy menjenek haza, és megígéri, hogy a “becsületes” tüntetőket pedig nem fogják megbüntetni.

11:40
Az egyiptomi hadsereg főparancsnoksága bejelentette, hogy feloldja a 30 éve tartó szükségállapotot, “amint a jelenlegi helyzetnek vége”.

10:50
A tüntetők szerint Mubarak immár harmadszorra csapta be őket tévébeszédben, mióta a tüntetések tartanak. A tömeg csütörtök este a média által keltett várakozásoknak megfelelően Mubarak azonnali lemondására számított, az elnök azonban közölte: szeptemberig hatalmon marad és előkészíti a demokratikus átalakulást. A csütörtöki eseményekről bővebben itt olvashat.

A Tahrír étren pattanásig feszült a húr (fotó: MTI/EPA)

A Tahrír étren pattanásig feszült a húr Képgaléria!! (fotó: MTI/EPA)


10:25
A CNN tudósítójának beszámolója alapján egyelőre nincsenek tüntetők az elnöki palota előtt, a területet a rendőrség lezárta és a lehető legszigorúbb biztonsági ellenőrzésnek vetette alá. Tankok, szögesdrót és barrikádok láthatók a helyszínen.

09:59
Egyre több tüntetőt várnak a térre, a tömegmegmozdulások kezdete óta várhatóan ez lesz a legnagyobb demonstráció. Sokan erőszaktól tartanak,, a “távozz Mubarak” mellett egyre többen a “békésen” jelszavat kiabálják.

09:54
Az Egyesült Államok egyiptomi nagykövete, Sameh Shoukry szerint habár jogilag még Mubarak az ország elnöke, a “de facto” elnök már Omar Sulejmán, akit korábban Mubarak alelnökének nevezett ki.

09: 30
A hadsereg főparancsnoka hamarosan fontos közleményt ad ki – tájékoztatott a Nílus Tv. Elemzők szerint a hadsereg súlyos válságba jutott, a tüntetők száma ugyanis elérte azt a kritikus pontot, hogy ha a tömeg az elnöki palota elé indul és a tüntetés erőszakba torkollik, vagy félreáll és engedi az eseményeket a maga útján menni, vagy belelő a tömegbe.

09:00
Egyes értesülések szerint egyes radikális beállítottságú fiatalok a palota ostromát tervezik. Az elnöki rezidenciát, amelyet minden oldalról szögesdrót vesz körül, a köztársasági gárda elitalakulata védi.

08:45
“Túl sok egyiptomiban maradt meg a kétely afelől, hogy a (kairói) kormánynak komolyan szándékában áll a demokráciába történő igazi átmenet (végrehajtása). A kormány felelőssége, hogy világosan beszéljen az egyiptomi népnek és az egész világnak” – hangsúlyozta Obama a közleményben, a tekintélyelvű módszerekkel kormányzó Mubarak nevének említése nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik