Nagyvilág

Obama: nem elégséges Mubarak bejelentése

Nyíltan és élesen megkérdőjelezte Barack Obama amerikai elnök, hogy a Hoszni Mubarak egyiptomi államfő hatalmi jogköreinek az alelnökére történő átruházása azonnali, érdemi és elégséges reformokat jelentene a lázongó arab országnak.

Obama helyi idő szerint csütörtök este Washingtonban közzétett, kemény hangvételű közleményében arra reagált, hogy Mubarak néhány órával korábban tévébeszédben bejelentette jogköreinek átruházását Omar Szuleimán alelnökre, de sokak várakozásával ellentétben nem mondott le az elnöki tisztségről. Obama közleményében úgy fogalmazott: “az egyiptomi népnek azt mondták, hatalmi átmenetről van szó, de egyelőre nem egyértelmű, hogy ez az átmenet azonnali, érdemi és elégséges” lenne.

“Túl sok egyiptomiban maradt meg a kétely afelől, hogy a (kairói) kormánynak komolyan szándékában áll a demokráciába történő igazi átmenet (végrehajtása). A kormány felelőssége, hogy világosan beszéljen az egyiptomi népnek és az egész világnak” – hangsúlyozta Obama a közleményben, a tekintélyelvű módszerekkel kormányzó Mubarak nevének említése nélkül.

Az amerikai elnök hozzáfűzte, hogy az egyiptomi kormánynak még ki kell jelölnie a demokratikus átmenet “hiteles, konkrét és egyértelmű” útját. Egyúttal felszólította Kairót, tartózkodjon a Mubarak lemondását követelő tüntetőkkel szembeni erőszaktól.

“Most jött el a hatalomváltás ideje

Most jött el a hatalomváltás ideje Egyiptomban – jelentette ki Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője, reagálva Hoszni Mubarak csütörtök esti beszédére, amelyben az egyiptomi elnök bejelentette, hogy nem mond le, de hatalmi jogköreit átruházza alelnökére.

“Mubarak elnök még mindig nem nyitott teret a gyorsabb és mélyrehatóbb reformoknak. A következő órákban és napokban figyelmesen követjük majd, hogyan reagál erre az egyiptomi nép, mert a nép követeléseinek és elvárásainak teljesülniük kell. A népnek van joga megítélni, hogy a Mubarak elnök által bejelentett intézkedések megfelelnek-e elvárásainak és törekvéseinek” – tette hozzá Ashton közleményében.

William Hague brit külügyminiszter “egy széles társadalmi alapokon nyugvó kormányt eredményező, gyors, de rendezett átmenetet” sürgetett Egyiptomban Mubarak beszédére reagálva. “Alaposan tanulmányozzuk, hogy mit mondott az elnök és az alelnök. Mi Nagy-Britanniában azt akarjuk, hogy az egyiptomiak békésen és demokratikusan tudják elsimítani nézeteltéréseiket. Egyelőre nem egyértelmű, hogy (Mubarak) mely hatalmi jogköreit adta át (alelnökének), és hogy ez valójában mit jelent” – mondta a Bahreinben tartózkodó Hague a BBC-nek nyilatkozva.

Csalódottságának adott hangot a Mubarak-beszéd miatt az ENSZ New York-i székhelyén tartózkodó Guido Westerwelle német külügyminiszter. Mint mondta, “nem ezt remélte”. Kifejezte kétségét afelől, hogy a beszéd hozzájárul az egyiptomi helyzet békés rendezéséhez. A nemzetközi közösség aggodalma a beszéd után még nagyobb lett, mint volt – mondta. Felszólította a kormányellenes tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől, hozzátéve azonban, hogy joguk van megvalósítani törekvéseiket, “a szabadságot, a demokráciát, a változást”.

“Elkerülhetetlen volt (a hatalom átadása)” – mondta Nicolas Sarkozy francia államfő a TF1 francia kereskedelmi televízió élő adásában, amelyben elvileg belpolitikai kérdésekre válaszolt, de a műsor végén reagált Mubarak bejelentésére is. “Azt kívánom teljes szívemből a születő egyiptomi demokráciának, hogy vegye a fáradságot politikai formációk, struktúrák, elvek létrehozásához, annak érdekében, hogy megtalálja a demokrácia útját és ne a vallási diktatúráét, mint ahogy az sajnálatosan Iránban történt a sah távozását követően” – hangsúlyozta a francia elnök.

“Egyiptom robbanni fog”

“Egyiptom robbanni fog, és a hadseregnek kell majd megmentenie az országot” – írta Mubarak beszédére reagálva Mohamed El-Baradei az arab ország egyik fő ellenzéki vezetője a Twitter mikroblogon fenntartott profiljába. A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva pedig azt mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Nobel-békedíjas volt főigazgatója: “Az emberek rettenetesen dühösek, nekünk pedig van okunk aggódni. (Mubaraknak és Szuleimánnak) félre kell állniuk. Elvesztették az emberek bizalmát” – szögezte le, hozzátéve még, hogy Mubarak elvesztette minden legitimációját. Utalva arra, hogy az elnök átadta hatalmi jogköreit alelnökének, feltette a kérdést: “Hatalom nélkül hogy lehet valaki elnök?”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik