Külföld

Gyorsult az infláció Németországban

admin
admin

2011. 02. 11. 08:18

Németországban januárban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberhez képest, és 2,0 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban a szövetségi statisztikai hivatal pénteken közölt, végleges adatai szerint.

A január 27-én kiadott előzetes becslés 0,5 százalékos havi árcsökkenést és csak 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt jelzett.

A tizenkét havi áremelkedésben az áram, az üzemanyagok, a zöldség és a gyümölcs drágulásáé volt a főszerep. Az üzemanyagok átlagosan 9,9 százalékkal voltak drágábbak, mint tavaly januárban. Decemberben 1,7 százalékos, novemberben 1,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció.

Az EU-szabvány szerint számolva januárban szintén 0,5 százalékos árcsökkenés, tavaly januárhoz képest viszont 2,0 százalékos infláció volt Németországban, ezek megegyeznek az előzetes adatokkal.

Tavaly az évi átlagos infláció 1,1 százalékra gyorsult Németországban a 2009-es 0,4 százalékról, és a tizenkét havi infláció minden hónapban kisebb volt az Európai Központi Bank legföljebb 2 százalékos riadóküszöbénél. Tavaly az üzemanyagok átlagosan 11,2 százalékkal, az áram 3,2 százalékkal drágult, miközben a központi fűtés és a távhő költsége 8,4 százalékkal csökkent, a gáz ára 8,6 százalékkal apadt. Az élelmiszerek átlagosan 1,6 százalékkal drágultak.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.