Nagyvilág

A szlovák kormány nem adja fel

A szlovák miniszterelnök kijelentette: újra a parlament elé viszik az állampolgársági törvény módosítását. Semjén Zsolt a csütörtöki eseményekre reagálva azt mondta, hogy a magyar hatóságok semmiféle információt nem adnak ki állampolgáraikról sem Szlovákiának, sem bárki másnak, a felvidéki magyaroknak nincs okuk a félelemre.

A kormány javaslataként újra a parlament elé terjeszti a szlovák jobbközép koalíció azt az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos két képviselői indítványt, amelyeket csütörtökön nem sikerült keresztülvinnie a törvényhozásban – közölte Iveta Radicová szlovák miniszterelnök a koalíciós tanács csütörtöki rendkívüli ülése után Pozsonyban. A rendkívüli ülést Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke kérte. Bugár korábban közölte: amíg nem tisztázódik a helyzet az állampolgársági törvény körül, pártja nem fogja megszavazni a koalíciós törvényjavaslatokat a parlamentben.

A KDNP elnöke közleményében azt írta, pártját mélyen felháborítja, hogy a szlovák kormánykoalíció visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát. Ezzel Iveta Radicová kormánya nem tudott érvényt szerezni annak a politikai ígéretének, hogy a magyar állampolgárság felvétele a jövőben ne járjon az eredeti elveszítésével – közölte. Hozzátette: a pozsonyi kormánykoalíció ismét semmibe vette az európai emberi jogi minimumot és saját országának polgárai ellenében cselekedett.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a felvidéki magyaroknak nincs okuk a félelemre, mert a Magyar Köztársaság hatóságai semmiféle információt nem adnak ki állampolgáraikról sem Szlovákiának, sem bárki másnak. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke arra bátorítja a felvidéki magyarokat, hogy “nyugodt lélekkel kérjék a magyar állampolgárságot”, Magyarország megvédi jogi státusukat. A KDNP elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy “a magyar állampolgárságért folyamodók száma egyenletesen nő, és a nemzetpolitikai célok elérését, a világ magyarságának egyesítését semmilyen ellenkező szlovák politikai szándék nem fogja megakadályozni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik