Nagyvilág

Mubarak az államfő, hatalom nélkül

Egyiptom amerikai nagykövete szerint az alelnök gyakorolhat minden elnöki jogosítványt. Vajon elég lesz a népnek?

Sameh Shoukry az Egyesült Államok egyiptomi nagykövete a CNN-nek nyilatkozva kifejtette, hogy Egyiptom államfője Hoszni Mubarak, aki viszont átadta csaknem minden elnöki jogosítványát alelnökének Omar Suleimannak. Ez többi közt azt jelenti, hogy jelenleg ő a hadsereg parancsnoka és akár a több évtizede fennálló szükségállapotot is feloldhatja.

A nagykövet elmondása szerint több elnöki jogosítvány az „alkotmányra szállt”. Ilyen például a parlament feloszlatása, a kormány menesztése és magának az alaptörvénynek a módosítása. Sameh Shoukry közölte: ezeket a jogosítványokat most senki sem gyakorolhatja. A nagykövet úgy tudja, hogy Hoszni Mubarak továbbra is Egyiptomban tartózkodik.

Sameh Shoukry leszögezte: ugyanezt az üzenetet fogja átadni az Egyesült Államok kormányának.

Egy az éjszaka folyamán készített későbbi interjúban a nagykövet elmondta azt is: ha a biztonsági helyzet megengedi, akkor feloldják a szükségállapotot Egyiptomban; erről az ellenzékkel is tárgyalt a kormány. Azt nem tudja megmondni, hogy az elnök miért nem mondott le, a „de facto elnök” most az alelnök – tette hozzá.

Mubarak marad is, meg nem is

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csütörtökön késő este az állami televízióban intézett beszédet a néphez, melyben közölte: szeptemberben szabad és szabályos választásokat tartanak az országban, ahol ő már nem fogja megmérettetni magát. Hatalmát az alkotmány rendelkezéseinek megfelelően fokozatosan átruházza alelnökre, Omar Szuleimánra.

Az elnök beszédében beszélt arról is, hogy a tüntetők elleni atrocitások elkövetőit felelősségre fogják vonni. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bejelentette, hogy most kezdődik a békés hatalomátadás és a nemzeti párbeszéd.

Olaj volt a tűzre

A Tahrír téren összegyűlt tömeg korábban kitörő örömmel fogadta a beszéddel kapcsolatos bejelentést, és Mubarak várható távozásának hírét. Egyesek a győzelem jelét mutatták fel ujjukkal, mások azt kiabálták, hogy Allah akbar (Isten nagy), amit a hívők és nem vallásos emberek egyaránt győzelmi kiáltásként használnak.

A beszéd után a tüntetők dühösen reagáltak. Amikor kiderült, hogy Mubarak nem távozik a hatalomból azonnal, sokan levették cipőjüket, és lóbálni kezdték az elnök beszédét mutató kivetítő felé, ami a lehető legnagyobb sértés a muzulmán világban. A tömeg azt kiabálta: “Irhal!” vagyis “Takarodj!”.

Sokan azt üvöltötték, hogy azonnal hirdessenek általános sztrájkot, és követelték, hogy a hadsereg csatlakozzon a tüntetőkhöz.”Egyiptomi katonák, válasszatok: a rezsim vagy a nép!”- kiabálta a tömeg.

Egyes információk szerint sokan az állami televízió épületénél demonstrálnak, de állítólag tüntetők tartanak az elnöki palota felé is. A CNN Kairóból jelentette, hogy az épületet a hadsereg körbezárta. A rendőri és katonai jelenlét a főváros utcáin is számottevő.

A BBC szerint Rafah-ban helyi beduinok megostromoltak egy rendőrörsöt, ahol tűzpárbaj alakult ki, áldozatokról egyelőre nem tudni.

Az ellenzék egyik vezetője, a Nobel-békedíjas Mohamad el Baradei Twitter üzenetében azt írta: “Egyiptom fel fog robbani! A hadseregnek meg kell mentenie az országot, most!”. Baradai a CNN-nek úgy nyilatkozott: nincs különbsén Hoszni Mubarak és Omar Suleiman között.

Kövesse nyomon élőben a Tahrír téren történő eseményeket!

“Menjetek haza!”

Omar Szuleimán alelnök nem sokkal Mubarak beszéde után megerősítette az elhangzottakat. Az alelnök közölte, hogy Mubarak elnök mindent az egyiptomi emberek érdekében tesz, azért, hogy visszatérjen minden a régi kerékvágásba. Szerinte a mostani bejelentés nagy lépés a demokrácia felé. Az alelnök szeretné, ha civilizált párbeszéden keresztül valósulnának meg az emberek követelései, hogy elérjék a szabadságot. Szuleiman a tüntetőket hősöknek nevezte, akik szerinte nem káoszt akarnak.

„Dolgozzunk és kövessük együtt az utat amin elindultunk, a fiatalok útját, a haza szeretetét! Ne áldozzuk fel azt amink van! Kérem a fiatalokat Egyiptom hőseit, hogy menjenek haza és dolgozzanak, ne hallgassanak a műholdas tévéadásokra, a hangokra, amelyek azt szeretnék, hogy Egyiptom meggyengüljön” – jelentette ki az alelnök.

„Bízzunk Istenben, az intézményeinkben és a hadseregben, akik garantálni fogják a biztonságot. Fontos, hogy együtt dolgozzunk szilárd hitben. Én a hazáért fogok dolgozni, hogy megvédjem a haza biztonságát Isten nevében” – zárta beszédét az alelnök.

A CNN tudósítójának beszámolója szerint Szuleiman mondandóját már nem követte figyelemmel a tüntető tömeg. Az emberek a transzparenseiket rázták, zászlóikat lengették és egyértelművé tették, hogy nem távoznak a Tahrír térről. Utóbbit azzal is nyomatékosították, hogy ideiglenes épületeket állítottak fel a helyszínen.

Mindenki azt hitte, Mubarak lemond

A nap folyamán ellentmondó információk érkeztek az elnök esetleges lemondásával kapcsolatban. Erős a valószínűsége annak, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csütörtökön lemond – jelentette ki például Washingtonban Leon Panetta. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a képviselőház belbiztonsági bizottságának meghallgatásán nyilatkozott így.

Az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz, hogy továbbra is elősegítse a demokráciához vezető rendezett és valódi átmenetet Egyiptomban – jelentette ki korábban csütörtökön a Michigan állambeli Marquette-ben Barack Obama amerikai elnök. Egyiptom történelmi pillanatot él át, az átalakulás pillanatát, a fiatalok változást akarnak – jelentette ki Obama, akinek beszédét az egyiptomi állami televízió is élőben közvetítette.

Ugyanezen a napon katonai közleményt olvastak be az egyiptomi köztelevízióban arról, hogy a fegyveres erők legfelső tanácsa intézkedéseket hoz “a nemzet védelmében”, és “a nép legitim követeléseinek támogatásáról”.

A Tahrír téren a kairói katonai körzet parancsnoka kora este azt mondta a tömegnek, hogy “ma teljesül minden követelésük”. Ezzel ellentétes a tájékoztatási miniszter kijelentése, aki a brit hírügynökségnek azt mondta, hogy “Mubarak hatalmon van, és nem mond le… minden egyéb csak híresztelés”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik