Nagyvilág

Egyiptom: hat ponton módosítanák az alkotmányt

Hat ponton javasolja módosítani az egyiptomi alkotmányt a Hoszni Mubarak elnök által néhány nappal ezelőtt létrehozott bizottság.

A bizottság szerint módosítani kellene az elnökválasztási jelöltállítás nagyon szigorú feltételeit, azt, hogy nincs korlátozva az elnökök újraválaszthatósága, azt, hogy milyen módokon kell felügyelni a választásokat, azt, hogy korlátozva van a választások lefolyásával kapcsolatos panasztétel, valamint azt, hogy az államfő elrendelheti: katonai törvényszék elé állítsanak terrorista tevékenyéggel vádolt polgári személyeket. Ezenkívül meg kellene változtatni azt is, hogy csak az államfő és a parlamenti elnök tehet javaslatot alkotmánymódosításra – közölte a bizottság.

Egészségi okra hivatkozva lemondott a Mubarak elnök által a felkelés hatására január végén megalakított új kormány egyik minisztere – közölte az illető egyik családtagja.

Barack Obama amerikai elnök szerdán telefonon beszélt Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi királlyal, és hangsúlyozta, hogy Egyiptomban jelentős, tartós és legitim politikai változásra van szükség, olyanra, amely megfelel az egyiptomi nép törekvéseinek – közölte a washingtoni Fehér Ház.

AJÁNLOTT LINKEK:

Iszlamisták kerülhetnek hatalomra Észak-Afrikában (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik