Nagyvilág

Bugár kiakadt a szlovák kavaráson

Az állampolgársági törvényt módosító javaslatról történt parlamenti szavazás ellentétes volt a koalíciós szerződéssel – véli a szlovákiai Híd párt elnöke. A koalíciós partnerek akaratát megtorpedózó képviselőt pártja kizárta, de szerinte egy beteg törvényekből álló láncot sikerült megfékeznie.

Bugár Béla kijelentette, hogy a helyzet tisztázásáig nem fogja támogatni a koalíciós javaslatokat. Ez azonban nem vonatkozik az összevont szlovák televízió és rádió vezérigazgatójának megválasztására, amely csütörtök délutánra van terveztek – tette hozzá. Iveta Radicová kormányfőtől Bugár azt kéri, hogy hívja össze a koalíciós tanács rendkívüli ülését. „Felszólítjuk Iveta Radicová miniszterelnököt, hogy lépjen” – jelentette ki Bugár. A Híd elnöke úgy véli: a kettős állampolgárság ügye nem csak pártja problémája, hanem az egész koalícióé. „Megsértették a koalíciós szerződést és a kormány programnyilatkozatát. A koalícióban olyan képviselőink vannak, akik együtt szavaztak az ellenzékkel” – fejtette ki Bugár.

Ezért felszólította koalíciós partnereit, a Szabadság és Szolidaritást (SaS), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH), amelyek képviselői megtorpedózták a törvénymódosítás elfogadását, hogy vonják le a következményeket. „Nem mi mondjuk meg, mit tegyenek, de tudnunk kell, hogyan állunk” – jegyezte meg a politikus.
Mativicot kizárták

Richard Sulík, az SaS elnöke később bejelentette: a saját
tövénymódosítást beterjesztő Igor Matovicot kizárták a párt parlamenti
frakciójából. Újabb módosító javaslat ebben a témában fél év múlva
nyújtható.

A frakció további három tagját, akik Matoviccsal együtt alkotják az Egyszerű Emberek csoportot és szintén megszavazták a módosítást, nem zárták ki. „A kizárás oka, hogy az állampolgársági törvény koalíciós módosító javaslatáról való szavazás előtt Matovic az ellenzékkel együtt keresztülvitt egy lényegi módosító javaslatot, minek következtében a koalíciós javaslatot visszavonták” – indokolta a döntést Sulík. Matavic ezentúl független képviselőként tevékenykedik a parlamentben.

A szlovák kormánykoalíció ugyanis csütörtökön visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát, amelynek értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járt volna az eredeti állampolgárság elveszítésével. Ennek oka az volt, hogy a szlovák parlament elfogadta az egyik kormánypárt (SaS) képviselőjének, Igor Matovicnak a javaslatát, hogy csak azok veszítsék el állampolgárságukat, akik lakhely nélkül kapnak állampolgárságot a másik államtól.

Beteg és még betegebb

Igor Matovic a koalíciós (SaS) képviselői csoporton belül a módosítás módosítását beterjesztő Egyszerű Emberek frakciót vezeti. Ő úgy látja: sikerült meggátolniuk, hogy egy rossz törvényt hasonlóan rosszal helyettesítsenek. „Továbbra is hatályos a Fico-törvény, amely hasonlóan beteg mint Orbáné, de meggátoltuk egy beteg koalíciós törvény elfogadását. Nem estünk az egyik szélsőségből a másikba” – jelentette ki Matovic a parlamenti szavazás után.

Szerinte az állampolgársági törvényről folyó tárgyalások most újra visszatértek a kiinduló pontra, s a koalíció időt nyert, hogy új megállapodást hozzon tető alá. Matovic azt állítja: a vita formája most Bugár Bélától függ, aki a koalícióban leginkább ellenezte az Egyszerű Emberek javaslatát, hogy aki úgy szerez másik állampolgárságot, hogy az illető országban él, dolgozik, tanul esetleg onnan származik, akkor ne veszítse el a szlovákot. „Most rajta a sor” – üzente a képviselő Bugárnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik