Nagyvilág

Bugár: megsértették a koalíciós szerződést

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint az állampolgársági törvényt módosító javaslatról lezajlott csütörtöki parlamenti szavazás ellentétes volt a koalíciós szerződéssel.

Ezért a Híd a helyzet tisztázásáig nem fogja támogatni a koalíciós javaslatokat. Ugyanakkor felszólította koalíciós partnereit, a Szabadság és Szolidaritást (SaS), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalmat, amelyek képviselői megtorpedózták a törvénymódosítás elfogadását, hogy vonják le a következményeket.

Iveta Radicová kormányfőtől pedig Bugár azt kéri, hogy hívja össze a koalíciós tanács rendkívüli ülését. Richard Sulík, az SaS elnöke bejelentette: a saját tövénymódosítást beterjesztő Igor Matovicot kizárták a párt parlamenti frakciójából.

Gál Gábor, a Híd szlovák-magyar párt képviselője ezt követően úgy nyilatkozott: nincs semmiféle ügyrendi akadálya annak, hogy a szlovák kormánykoalíció már a következő parlamenti ülésen a törvényhozás elé terjessze az állampolgársági törvényt módosító javaslatát. “Annak sincs semmi akadálya, hogy akár a most visszavont törvénymódosítási javaslattal hozakodjunk elő” – tette hozzá.

Minderre Iveta Radicová szlovák kormányfő úgy reagált: a kormány újra a parlament elé terjeszti az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos két képviselői indítványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik