Nagyvilág

Szuleimán is Mubarakot védi

Omar Szuleimán egyiptomi alelnök lapfőszerkesztőkkel beszélgetve kijelentette kedden, hogy a kairói Tahrír téren zajló tüntetések "nem viselhetők el a végtelenségig", a válságnak mihamarabb be kell fejeződnie. Szó sincs a hatalom végéről, és Hoszni Mubarak elnök nem most rögtön fog távozni. Ez a kijelentés csak tovább hergelte az indulatokat. A Tahír téren megint ezrek gyűltek össze.

A hatalom tárgyalni akar a demokratikus reformokat követelő tüntetőkkel – mondta, hozzátéve: “nem rendőri eszközökkel akarjuk kezelni az egyiptomi társadalmat”.

Az állami és független újságok főszerkesztőivel folytatott kerekasztal-beszélgetésen az alelnök figyelmeztetett: ha nem párbeszéddel történik a hatalomváltás, akkor erőszakosan, ami viszont kiszámíthatatlan és irracionális fordulatokkal jár. “Az ország érdekében nem akarjuk ez utóbbit” – jelentette ki a Mena hírügynökség szerint. Megjegyezte, hogy az erőszakos hatalomátvétel alatt nem katonai puccsot ért, hanem egy olyan erő hatalomra kerülését, amely nincs erre felkészülve.

Szuleimán beszámolt arról, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz köthető szélsőségesek is vannak azon több ezer ember között, aki a káoszt kihasználva megszökött az ország börtöneiből. Olyan dzsihádistákról van szó, akik nem mondtak le ideológiájukról, illetve az erőszak alkalmazásáról – mondta. Az egyiptomi hírszerző szolgálatok éveken át rengeteg energiát fektettek abba, hogy elérjék más országoknál egyiptomi szélsőségesek kiadását, olyan emberekét, akik külföldön elszegődtek különböző terrorszervezetekhez, köztük az al-Kaidához. Nagy veszélyt jelentenek a társadalomra ezek a szökevények, ismét el kell őket fogni, és bebörtönözni – tette hozzá.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az egyiptomi felkelés, az izraeli-palesztin tárgyalások zsákutcába jutása és a libanoni belpolitikai válság hatására azzal a javaslattal állt elő a Biztonsági Tanácsban, hogy a 15 nagykövet látogasson el a Közel-Keletre. A BT tagjai utoljája 1979-ben jártak missziós úton a térségben. Erről maga a nagykövet számolt be kedden újságíróknak. Mint mondta, az út részleteit még ki kell dolgozni, és nagyon óvatosan kell kiválasztani a meglátogatandó országokat, megfogalmazni a nekik viendő üzeneteket.

Szuleimán kijelentése mélységesen felháborította a Hoszni Mubarak elnök távozását követelő tüntetőket és az ellenzéki csoportokat.

Szerdán, a Hoszni Mubarak ellen irányuló egyiptomi népfelkelés 16. napján ismét ezrek gyűltek össze a kairói Tahrír téren. “Nem megyünk el addig, amíg ő nem távozik” – skandálták a tiltakozók.

Mubarak távozását illetően korábban felmerült az az ötlet, hogy a folyamat felgyorsítható lenne, ha az államfő befeküdne egy németországi klinikára. “Köszönjük a német ajánlatot, de az elnöknek nincs szüksége orvosi kezelésre” – reagált a felvetésre Szuleimán egy szerdai interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik