Nagyvilág

Az EP megfúrja a médiatörvényt?

A magyar médiatörvény alkalmazásának felfüggesztését követeli az Európai Parlament zöldpárti frakciója szerdán ismertetett határozattervezetében.

Mint Rebecca Harms, a frakció társelnöke újságírókkal közölte, tudomása szerint a zöldek mellett a liberálisok, a szocialisták, valamint a radikális baloldal képviselői is támogatják azt az elképzelést, hogy az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésén EP-határozatban adjanak hangot a magyar médiatörvénnyel szembeni kifogásoknak. A frakciók között egyeztetés kezdődik a kérdésben – tette hozzá.

A zöldek határozattervezete felszólítja a magyar kormányt, hogy függessze fel a törvény alkalmazását, és készítse elő a kérdéskör új szabályozását paritásos alapon, az ellenzék és a civil társadalom bevonásával. A zöldek szerint a médiafelügyeletben a politikai paritás elvének érvényesítése mellett szerepet kell kapniuk az újságírói szerveződéseknek is. A médiahatósági tevékenységet az audiovizuális területre kell szorítani, meg kell szüntetni a politikai ellenőrzést a nyomtatott sajtó és az internet fölött. Helyre kell állítani a médiapluralizmus alkotmányos biztosítékait.

“A jogsértő médiatartalomért kizárólag a bíróság szabhasson ki büntetést a jogszabályok alapján” – tette hozzá mindehhez Daniel Cohn-Bendit, a zöldpárti frakció másik társelnöke azon a sajtóreggelin, ahol a határozattervezetet ismertették. Cohn-Bendit hangsúlyozta, hogy nem a magyar kormány elleni kampányról van szó. Emlékeztetett arra, hogy korábban Olaszország vonatkozásában is felvetették a médiaszabadság kérdését. Szerinte az EU csak akkor képviselheti hitelesen a szabadságjogi – azon belül szólásszabadsági – szempontokat, ha tagországai is példát mutatnak. Közölte, hogy a zöldek szükségesnek tartják olyan európai uniós irányelv kidolgozását, amely tartalmazza a médiaszabadság kötelező kritériumait.

A sajtóreggelin jelen volt Schiffer András, az LMP országgyűlési frakcióvezetője és Scheiring Gábor, a frakció gazdasági szóvivője is. Schiffer elmondta, hogy az LMP várhatóan még az idén csatlakozik az Európai Zöldek Pártjához. A médiatörvényt illetően azt emelte ki, hogy nem a Fidesz kétharmados parlamenti többségében rejlik a probléma: emlékeztetett arra, hogy az előző ciklusban szocialista médiapolitikusok a mostanihoz hasonló médiafelügyeleti javaslatot dolgoztak ki, amit az LMP akkor is ugyanúgy elvetett.

Scheiring pártja gazdaságpolitikai elképzeléseiről szólva úgy fogalmazott: a magyar társadalom oly mértékben kettészakadt – 3 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt -, hogy a szokványosnál erőteljesebben kell hangsúlyozni a baloldalibb társadalompolitika szükségességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik