Nagyvilág

Az USA még megtartaná Mubarakot

Az egymásnak némileg ellentmondó amerikai nyilatkozatok után a washingtoni kormány elismerte, hogy nem támogatja az egyiptomi kormányellenes tüntetőknek azt a követelését, miszerint azonnal mondjon le Hoszni Mubarak. Ez elsietett lépés volna az elnök részéről, és csak ártana a demokratikus átmenet folyamatának - vélik.

Az iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalom viszont azzal fenyegetőzött, hogy kivonul a hatalom és az ellenzék tárgyalásairól, ha nem teljesülnek a tüntetők követelései.

Az amerikaiak nem sietnék el

Barack Obama szerint érzékelhető haladás a tárgyalásokon, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője azonban közölte, hogy ütemesebb nemzeti párbeszédre van szükség, és olyanra, amelybe a társadalomnak a mostaninál szélesebb rétegeit vonják be. Az egyiptomi ellenzék szerint alig haladnak a tárgyalások.

Az egyiptomi alkotmány értelmében, ha Mubarak lemond, akkor 60 napon belül elnökválasztást kell tartani, és amerikai tisztségviselők szerint ez kevés idő a felkészülésre. „A kérdés az, hogy Egyiptom felkészült-e egy igazságos választásra. A közelmúltat tekintve, amelyben – valljuk be – a választások nem voltak teljesen szabadok és igazságosak, most sokat kell tenni azért, hogy azok legyenek. Szerintem ez nagy feladat” – mondta P.J. Crowley külügyi szóvivő.
Az amerikai kormányzat tisztségviselői mostanra jutottak arra a közös álláspontra, hogy visszafogottan, de üdvözlik az újonnan kinevezett alelnök, Omar Szuleimán reformtörekvéseit, amelyek eredményeképpen Mubarak esetleg lemond, még a szeptemberben esedékes választások előtt. Mindenesetre Mubarak közölte korábban, hogy nem jelölteti magát újra.
Az elnök óriásportréja alatt ülésezik az egyiptomi kormány (MTI/EPA)

Az elnök óriásportréja alatt ülésezik az egyiptomi kormány (MTI/EPA)

Engedményeket tett

Mubarak hétfőn 15 százalékos köztisztviselői illetmény- és nyugdíjemelésre tett ígéretet április 1-jei hatállyal, valamint elrendelte, hogy állítsanak fel egy „átlátható, független és pártatlan” bizottságot azoknak az erőszakcselekmények a kivizsgálására, amelyekben a rendszer hívei és ellenzői csaptak össze a múlt szerdán a kairói Tahrír téren – jelentette a Mena hivatalos hírügynökség.

„A kormány törődik az egyiptomi állampolgárokkal, és szeretné javítani életszínvonalukat” – jelentette ki Ahmed Safik miniszterelnök annak a kormányülésnek a végeztével, amely az első volt azóta, hogy a belpolitikai válság két héttel ezelőtti kirobbanása miatt átalakították a kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik