Nagyvilág

Megegyeztek a kettős állampolgárságról

Megegyezett a kettős állampolgárság ügyében a szlovákiai kormánykoalíció. A koalíciós tanács hétfőn késő este jóváhagyta a Híd és a Kereszténydemokrata Mozgalom hét végi megállapodását ebben az ügyben - közölte Iveta Radicová miniszterelnök az ülés után.

“Döntésünk a
KDH és a Híd megállapodásának eredménye a már meglévő törvények olyan
módosítására, hogy ne büntessük állampolgárainkat” – jelentette ki
Radicová.

A körvonalazódó kompromisszum lényege, hogy a magyar
állampolgársági törvény a Szlovák Köztársaságban nem lesz érvényes,
illetve hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az,
aki felvenné egy másik ország állampolgárságát. Ugyanakkor a kettős
állampolgárok nem tölthetnének be bizonyos állásokat, ahol titkos,
illetve szigorúan titkos információkkal kerülnek kapcsolatba.

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a megegyezés értelmében a fegyveres testületek tagjai, és az államigazgatás titkos és szigorúan titkos információkkal kapcsolatban kerülő tagjai esetében kizáró ok lesz a kettős állampolgárság, mások azonban a szlovák állampolgárságuk elvesztése nélkül vehetik fel más állam állampolgárságát.

Mindezek ellenére a törvénymódosítás megszavazása továbbra is kétséges. Ennek oka, hogy a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) négy tagja – az Egyszerű Emberek frakció – továbbra sem hajlandó támogatni az indítványt. Igor Matovic képviselő társai nevében azt javasolta: úgy módosítsák a törvényt, hogy csak azok veszítsék el szlovák állampolgárságukat, akik anélkül vesznek fel egy másik állampolgárságot, hogy az illető országban lakóhelyük lenne. Ez a gyakorlatban nyilvánvalóan azokra a szlovákiai magyarokra vonatkozna, akik magyar állampolgárságot kérnek.

Matovic jelezte: ha a koalíció nem hajlandó tárgyalni velük, akkor nem zárja ki, hogy a négy képviselő az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) módosító indítványát fogja támogatni. E módosítási javaslat alapján Szlovákia engedélyezné a kettős állampolgárságot azoknak, akiknek legalább fél évig az adott országban bejelentett lakhelyük van.

“Ő (Matovic) egyelőre nemet mondott. Úgy gondolja, nem ez a megoldás. A továbbiakban is törekedni fogunk arra, hogy meggyőzzük őt, és minden képviselőt, akinek kétségei vannak” – mondta Bugár.

A szlovák jogszabály tavalyi módosítása kimondja: automatikusan elveszíti állampolgárságát minden olyan szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. A jogszabály válasz a határon túli magyarok egyszerűsített honosítására vonatkozó budapesti törvénymódosításra.
A koalíciónak 79, az ellenzéknek pedig 71 képviselője van a 150 tagú szlovák parlamentben. A koalíciós módosító indítványról várhatóan a héten szavaz a parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik