Nagyvilág

A “Kaukázus emírje” vállalta a moszkvai robbantást

Doku Umarov iszlamista lázadóvezér közölte: ő adott utasítást a moszkvai Domogyedovo repülőtéren elkövetett, 36 halálos áldozatot követelő öngyilkos merénylet végrehajtására.

A www.kavkazcenter.com című iszlamista honlapon látható felvételen azzal fenyegetőzik a 46 éves férfi, hogy további hasonló támadásokat fognak végrehajtani egy kaukázusi független muzulmán állam létrehozásáért folytatott harcuk keretében.

Az állítólagosan a terrorakció napján készült felvételen a terepruhát viselő Umarov az orosz nép és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ellen irányuló, “különleges hadműveletnek” nevezte a domogyedovói merényletet. “Megmutatjuk Putyin soviniszta rendszerének, hogy akkor és ott hajtunk végre akciót, amikor és ahol akarunk” – jelentette ki az ujjával a kamerába mutató terroristavezér, aki a Kaukázus emírjének nevezi magát.

A terrorakció tettese feltehetőleg Magomed Jevlojev ingusföldi születésű, 20 éves fiatalember volt: a szülőfalujában élő rokonaitól már DNS-mintát vettek, és várják az azonosítás eredményét – közölték pénteken az észak-kaukázusi fegyveres testületekhez közel álló források.

Csütörtökön Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója bejelentette, hogy a merénylet ügyében több gyanúsítottat őrizetbe vettek, és vannak feltételezések arról is, hogy kik szervezték meg az akciót. Bortnyikov szerint a merénylőnek közvetlenül segítséget nyújtó személyek neve ismert, őket körözik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik