Nagyvilág

Martonyi: nem sürgethető a Mol és a Malév ügye

Magyarországon úgy értékelik, hogy Oroszország a globális gazdasági-politikai rendszer meghatározó szereplője - mondta Martonyi János külügyminiszter.

Martonyi János moszkvai látogatásán, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott találkozója után úgy fogalmazott: az Európai Unió és Oroszország jövője a stratégiai kapcsolatok jó rendszerének kialakításától függ. Magyarország mind az unió tagállamaként, mind soros elnökeként mindent megtesz e kapcsolatok megfelelő alakítása érdekében – mondta Martonyi.

A miniszter kifejtette: nem egyszerűen gazdasági-politikai pragmatizmusról van szó, hanem a közös jövőről. Az orosz állampolgárok schengeni vízummentességéről szólva Martonyi János elmondta: Magyarország ezt támogatja, de nagyon sok érdekeltnek nagyon sok részletet kell tisztáznia, ezért nem tudni, meddig tart majd a folyamat.

“Magyarország az EU soros elnökeként támogatja Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), azon van, hogy a Partnerség a modernizációért program (Oroszország és az EU között) megteljen tartalommal, és vallja, hogy a Keleti Partnerségbe és az elhúzódó konfliktusok – így a Dnyeszteren túli terület problémájának – megoldásába Oroszországot a lehető legnagyobb mértékben be kell vonni” – mondta.

Rámutatott, hogy a NATO és Oroszország kapcsolatai fejlődnek, és elmélyülőben vannak a lisszaboni orosz-NATO-csúcs után. Hangsúlyozta: az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatok felfelé ívelő szakaszban vannak kereskedelemi, gazdasági, kulturális és politikai téren egyaránt, s a függőben lévő ügyekben folytatódnak a tárgyalások.

Az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy nagyra értékeli az orosz állampolgárok európai vízummentességével kapcsolatos, és egyebek között a NATO-Oroszország Tanácsban képviselt konstruktív magyar álláspontot. Elmondta, hogy Moszkva a magyar soros elnökség ideje alatt zöld utat remél a tavaly Angela Merkel német kancellár által javasolt EU-Oroszország biztonsági együttműködési bizottság megalakításához.

Martonyi János magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: nagy jelentőséget tulajdonít látogatásának, mivel öt éve nem tett magyar külügyminiszter hivatalos látogatást Moszkvában.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a nyitott kérdések – így az orosz Surgutneftegaz (Szurgutnyeftyegaz) Mol-részvényeinek és a Malév ügyének – a megoldása nem megy nagyon gyorsan, nem is szükséges ilyen várakozásokat kelteni. “A magyar fél pontosan elmondta, mit vár, mit lehet és mit kell csinálni, s a kérdéskört egységes rendszerként kezeli. Most várjuk a választ, de az álláspontok eltérnek. Kőkemény geopolitikai és gazdasági érvek azonban a feleket arra indítják, hogy próbáljanak megoldást találni” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik