Nagyvilág

Elfogadta az ország kettészakadását a szudáni elnök

Hivatalosan is elfogadta a szudáni államfő az ország déli részének elszakadását.

Omar el-Besír hétfőn Kartúmban közzétett elnöki rendeletében hangsúlyozta, hogy tudomásul veszi a déli országrész leválását, miután – mint utalt rá – tájékoztatták őt a január közepén rendezett referendum hivatalos végeredményéről.

A népszavazás immár hivatalos – helyi idő szerint hétfő este közzétett – végeredménye szerint a déliek 98,83 százaléka voksolt az olajban gazdag régió elszakadása mellett. A referendumot az országban két évtized át dúló, mintegy 2 millió halálos áldozatot követelő polgárháború lezárása után öt évvel rendezték meg. A referendumot az országban két évtizeden át dúló, mintegy 2 millió halálos áldozatot követelő polgárháború után rendezték meg.

“A referendum végeredménye ismert, és a déli országrész elszakadásáról született döntés” – ismerte el az elnök, hangoztatva, hogy a szudáni kormány elfogadja és tiszteletben tartja a dél-szudániak akaratnyilvánítását. Televíziós nyilatkozatában az államfő kijelentette azt is, hogy kormánya együttműködésen alapuló, jó kapcsolatokra törekszik a déli szomszéddal.

Szudán hivatalos felosztását két szuverén államra július 9-re várják. A zavartalan kettéválás előtt azonban még több gyakorlati kérdést kell megoldani, így a többi között meg kell állapodni a nyersolajbevételek megosztásáról, valamint a határ pontos kijelöléséről.

Az Egyesült Államok 2011 júliusában kész lesz Dél-Szudánt hivatalosan szuverén és független államkánt elismerni – szögezte le hétfőn kiadott közleményében Barack Obama amerikai elnök.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szudán: déli elszakadás, északi tüntetés (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik