Nagyvilág

El-Baradei: polgárháború jöhet

Mohamed El-Baradei egyiptomi ellenzéki vezető a Spiegel International kérdésére válaszolva elmondta, hogy valós veszélynek látja egy polgárháború bekövetkezését.

“Ha az embereknek elvárásaik vannak velem szemben, nem fogok csalódást okozni nekik” – válaszolta Mohamed el-Baradei egyiptomi ellenzéki vezető a Spiegel International azon kérdésére, hogy ő lesz-e az ország következő elnöke. El-Baradei ugyanakkor hangsúlyozta, nem törekszik az államfői posztra.

A német hírmagazin angol nyelvű, internetes kiadásában vasárnap megjelent interjúban a Nobel-díjas ellenzéki politikus kifejtette, hogy ő örömmel vállalja a “változás ügynökének” szerepét, de “nem annyira öntelt”, hogy magát tartsa a tüntetők vezetőjének. Mint elmondta, szorosan együttműködik a demonstrálókkal, és kész arra, hogy tanácsokat adjon nekik, miként változtassák az utcákon elért sikereiket konkrét politikai eredményekké. Három vezetőjükkel már egyeztettek is találkozót, amelyre a kormány képviselőivel folytatott tárgyalások befejezése után kerítenek majd sort.
Ezeken a megbeszéléseken el-Baradei az általa diákokból és a Muzulmán Testvériség egyes tagjaiból álló frissen alapított szervezet, a Nemzeti Szövetség a Változásért képviselőjeként vesz részt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egykori főigazgatója szívesebben tárgyalna a hadsereggel, hogy megvitassák, miként érhető el a békés, vérontás nélküli átmenet, és hogyan építhetnek egy modern, demokratikus államot.

El-Baradei egy kérdésre válaszolva elmondta, valós veszélynek látja egy polgárháború bekövetkezését. Ugyanakkor rámutatott, hogy a múlt héten a tüntetéseken egyre inkább elharapódzó erőszakot “a titkosszolgálatok által toborzott provokátorok szították”. Szerinte erre bizonyítékok is vannak, mivel néhány rendbontónál, akiket a tüntetők elfogtak, megtalálták az azonosító okmányaikat. Az ellenzéki vezető azt is elmagyarázta, ő maga azért csak egyszer ment le a demonstrációk központjának számító kairói Tahrír térre, mert “vigyáznia kell a személyes biztonságára”, ugyanis vannak emberek, akik úgy gondolják, “jót tennének a rezsimnek”, ha megölnék őt.

Hoszni Mubarak jelenlegi elnököt el-Baradei “diktátorbetegséggel” fertőzöttnek festette le, akinek senki nem mer ellentmondani, és akinek senki nem meri elmondani az igazságot. Ezért, mint mondta “nagy magány lehet körülötte”. Az ellenzéki vezető szerint csak egyiptomi nép győzheti meg Mubarakot arról: távoznia kell.

El-Baradei úgy véli a közelmúlt egyiptomi eseményei párhuzamban állnak a nyolcvanas évek végének, kilencvenes évek elejének kelet-európai fordulatával, mert “mindkettő óriási, történelmi áttörést” jelentett. A sokáig külföldön élő politikus szerint nem kétséges, hogy az egyiptomi változások az egész Közel-Keletre átterjednek majd, ami egy “Arab Tavasz” lehet. Az interjú során el-Baradei többször is hangsúlyozta, hogy nagyon büszke a honfitársaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik