Nagyvilág

Az egyiptomi események egy “magyarab” szemével

A Tahrír tér örökre beírta magát a történelemkönyvekbe, a szabadság szimbóluma lett és már ez óriási eredmény – véli a Magyarországon élő, szír fotóművész, Bahget Iskander.

„A tavalyi évben sokat voltam Egyiptomban. Azokat a tereket, és helyeket, melyeket most a híradások említenek, én békésen, békében láttam. Az egyiptomi emberek nagyon kedvesek, vendégszeretőek. Ezért különösen szomorú nekem látni a mostani történéseket. Ha bárki megnézi az Egyiptomról készült képeimet, akkor láthatja, hogy az egyiptomi ember, az arab ember igenis tud kultúrát őrizni, ápolni és értéket létrehozni. Egyiptom 7000 éves kultúrájával vitathatatlan szerepet tölt be a világtörténelemben, és ma is fontos szereplője az arab világnak.” – mondja Iskander, és emlékeztet arra, hogy Barack Obama egyik első külföldi beszédének helyszínéül – nem véletlenül – éppen Kairót választotta. És nem véletlenül mondta már akkor beszédében, hogy reformok szükségesek a térségben.

Interjúalanyunk a beszélgetés elején leszögezte, politikai elemzésekbe nem bocsátkozik, kulturális adalékokat, saját benyomásait és az általa tapasztalt ellentmondásokat viszont megoszthatja velünk.

„A politikai és gazdasági elemzők kívülállóként gyakran beskatulyáznak országokat, népeket, csoportokat, miközben nem ismerik azok gyökereit, kultúráját. Most is kényelmes irodákból állapítják meg, hogy miért is küzdenek ott az emberek. Erre a térségre különösen igaz a mondás: Nem minden fehér vagy fekete.” – mondja Iskander, aki azt sem érti, miért volt váratlan a Nyugat számára az, ami történt, és ha tényleg az volt, a hírszerzők vajon mit csináltak az elmúlt időszakban.

Bahget Iskander

Bahget Iskander fotóművész 1967 óta Magyarországon él. Az utóbbi évtizedekben a magyar-arab kulturális kapcsolatok fejlesztéséért is sokat tett. Számos kitüntetése mellett 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.
Tavaly három héten át Egyiptomban volt kiállítása, ahol a Nemzeti Múzeumban (Ahmad Shawki) állított ki. Az ott töltött időszak után hazánkban, Kecskeméten tartott tárlatot, Egyiptom „ Magyarab” címmel, amelyet az egyiptomi nagykövet nyitott meg.

„A nyugati világ nem értékeli, gyakran lebecsüli az arab embereket. A Tahrír tér szimbólum lett, olyan, mint a Tienanmen tér. Ne feledjük, hogy 20-30 éves fiatalok, az internet generációja ment ki először az utcára békésen demonstrálni. Általában nem a fegyvertelen, békés tüntetők azok, akik erőszakosak. Ők Mubarak rendszerében nőttek fel, nem tudják, milyen volt előtte Egyiptomban élni. Ez a szél, ami most végigsöpör az arab térségen, már nagyon régen be volt zárva egy dobozba. Az emberek hosszú távon nem viselik el az igazságtalanságokat, a megalázottságot.” – mondta a fotóművész.

„Úgy gondolom, nincs visszaút, változásra van szükség, és ez meg is történik majd mindenhol. A kérdés az, előretolják-e a szélsőséges erőket, mert akár az is lehet az érdek, hogy káosz maradjon a térségben. Bízom abban, hogy ez nem valósul meg. Most a háttérben folyhatnak az egyeztetések. Úgy gondolom, hogy ezentúl már nem működhet úgy a rendszer egyetlen arab országban sem, hogy, a választások alkalmával egy ember, egy párt szerezze meg a szavazatok 98 vagy 95 százalékát. Magam úgy gondolom, jobb, ha a szélsőséges pártok is a parlamentben, demokratikus keretek között vannak a maguk 20 vagy akárhány százalékukkal, mint az utcán erőt fitogtatva.” – mondta a Kecskeméten élő fotográfus.

„Általában a társadalmon belüli feszültségek, igazságtalanságok, a korrupció kezelésében fontos szerepe van a demokratikus berendezkedésnek, az emberi jogok tiszteletben tartásának, a szabad véleménynyilvánításnak. Úgy gondolom, hogy könnyebben kezelhető, egyszerűbb helyzet lett volna, ha a most felszínre robbant feszültségek 20 évvel ezelőtt, a kelet-közép-európai országok átalakulásával egy időben mutatkoznak meg” – véli Bahget Iskander, aki szerint most szó sincs vallási kérdésről: az emberi jogokért küzdenek a tüntetők. Szíriában is él 2 millió keresztény, és békésen megférnek a többi vallás hívei mellett.

„A tunéziai és az egyiptomi, internetről induló forradalom hatására már több arab országban, Algériában, Jemenben, Szíriában, Líbiában, Jordániában és más helyeken is különböző javító intézkedéseket próbálnak hozni a szabadságjogok és a szociális jogok területén, a problémák megelőzése érdekében. Félő hogy már későn, mivel a vihar nagy sebességgel söpör végig a térségen”– mondta Iskander, aki szerint elkerülhetetlen a többpártrendszer és a sajtószabadság lényegi megjelenése ezekben az országokban is.

Interjúalanyunk reméli, hogy a mostani alulról induló, tiszta, pártsemleges tiltakozó hullámot és békés tüntetéssorozatot senki sem sajátítja ki magának, és azt is, hogy „Egyiptomban és a többi országban újra a csend, a nyugalom és a béke veszi át a főszerepet”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bahget Iskander weboldala (iskander.hu)
Egyiptom magyarab szemmel (kecskemetitv.hu)
A Kék Duna arab-magyar folyóirat weboldala (kekdunamagazin.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik