Nagyvilág

Rendőrségi épületre támadtak Tunéziában

A rendőrkapitányság épületére támadtak szombaton tüntetők egy tunéziai városban, aminek hatására a rendőrök először figyelmeztető lövéseket adtak le, majd miután ez hatástalan volt, tüzet nyitott a tüntetőkre. Lelőttek közülük négyet, további 17-et pedig megsebesítettek - jelentette az ország hivatalos hírügynöksége.

Mintegy ezer ember az ország északnyugati részén lévő el-Kéf város rendőrkapitánysága elé vonult, és tüntetett amiatt, hogy a rendőrkapitány arcon ütött egy nőt. Követelték a parancsnok leváltását hivatali visszaélése miatt. A demonstráció azonban elfajult, mert a tüntetők meg akarták szállni az épületet – mondta egy meg nem nevezett belügyminisztériumi forrás. A rendőrök azért nyitottak tüzet, hogy megakadályozzák ezt.

Előbb könnygáz bevetésével próbálkoztak, majd figyelmeztető lövéseket adtak le, végül – miután más megoldást nem láttak – lőni kezdtek a tüntetőkre – tette hozzá az illető. Egyes források szerint maga a rendőrkapitány is lőtt az emberekre.

Szemtanúk elmondták, hogy a feldühödött tömeg kövekkel, gyújtóbombákkal dobálta az épületet és az azt őrző rendőröket, felgyújtott két rendőrségi járművet. A rendőrség körzeti prefektusa a rádióban este bejelentette, hogy a rendőrfőkapitány is megsebesült az incidensben, kórházba szállították és őrizet alatt van.

Szidi Búzid városában szombaton őrizetbe vettek négy rendőrt, mert feltehetőleg bűnrészesek két őrizetes tűzhalálában – közölte a belügyminisztérium szóvivője. Rejtélyes körülmények között gyulladt ki egy rendőrőrs pénteken a városban, és a fogdában őrzött két ember halálos égési sérülést szenvedett. Az eset után tüntetés volt a rendőrség ellen a városban. A Tunézia középső részén fekvő város Szidi Búzid a “jázminos forradalom” bölcsője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik