Nagyvilág

Megmarad az egyiptomi gazdaság

Az egyiptomi gazdaság át fogja vészelni a zavargások okozta válságot, a bankszektornak pedig nincsenek likviditási problémái - jelentette ki a központi bank elnöke azt megelőzően, hogy egy hét szünet után vasárnap ismét kinyitottak a bankok.

Farouk al-Okdah elmondta, hogy az országnak elegendő devizatartaléka van, a 36 milliárd dollár kilenchavi importra elég, a bankrendszer képes ellátni feladatait. A bankelnök utalt arra is, hogy sok más országgal ellentétben a bankokban elhelyezett betétekre a központi bank garanciát vállal, és nincs korlátozva az átutalások összege.

A bankelnök arra számít, hogy a következő napokban gyengülni fog az egyiptomi font és mintegy 8 milliárd dollár mehet ki az országból. Az idén hat százalék körül remélt gazdasági növekedés elmarad majd a várttól elsősorban az idegenforgalmi bevételek, a külföldi beruházások csökkenése miatt, de Egyiptom meg fog tudni birkózni a problémákkal.

Elemzők rámutattak: a bankelnök bizakodására rácáfolni látszik, hogy a tőzsde a tervekkel ellentétben még hétfőn sem fog kinyitni. Ebből arra lehet következtetni, hogy az illetékesek mégsem bíznak egészen abban, hogy a pénzügyi rendszer működése visszatér a normális kerékvágásba.

Mindenesetre a banknyitás után az egyiptomi font nem gyengült jelentősen a dollárhoz képest: egy dollár 5,892 fontot ért nyitáskor, majd később 5,9 dollárra gyengült. A válság kirobbanása előtt egy dollárért 5,855 egyiptomi fontot adtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik