Nagyvilág

Megérkezett az első ír mentőcsomag

Írország megkapta az euróövezeti mentőalapból odaítélt hitelcsomag első, 3,6 milliárdos részletét - tudta meg a dpa és a Reuters hírügynökség vasárnap, közelebbről meg nem nevezett brüsszeli forrásokból.

Az összeg több mint a minimumként jóváhagyott 3,3 milliárd euró. Az emelés azért vált lehetővé, mert a stabilitási alap, az EFSF január végi, ötéves lejáratú kötvénykibocsátása – amelyből a mostani részletet finanszírozták – jól sikerült, 5 milliárd eurót hozott.

A hitelfelvétel tényleges költsége 5,9 százalék Írország számára.
Dublin azért nem kapta meg a teljes összeget, mivel a mentőalapnak készpénzt kell tartalékolnia, hogy kedvező feltételek mellett jusson hitelhez a nemzetközi hitelpiacokon. Az Írországnak juttatott összegen felüli részt AAA minősítésű papírokba fekteti az alap.

Több, mint nyolcszoros túljegyzéssel és a hasonló lejáratú német államkötvények hozamánál 57 bázisponttal magasabb, 2,8 százalékos átlaghozammal zárult az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) első kötvénykibocsátása. Az euróövezet országainak megsegítésére létrehozott alap első kibocsátásán összesen 5 milliárd euró értékben adott el 2016. júliusi lejáratú kötvényt.

A 440 milliárd eurós alap létrehozásáról 2010. májusában, az európai adósságválság miatt döntött az Európai Unió.
A mostani kötvénykibocsátás, amelynek célja az ír mentőcsomag finanszírozása, fontos próbája volt az alap iránti befektetői bizalomnak.

A szigetország – összesen 85 milliárd eurós az IMF és az EU által közösen finanszírozott – mentőcsomagjához további két, egyenként 3-5 milliárd eurós EFSF kötvénykibocsátást hajthatnak végre az idén.

Az AAA-minősítésű alap adósságát valamennyi euróövezeti állam – az Európai Központi Bankban tartott tőkehányada 120 százalékának megfelelő arányban – garantálja. Így egy-egy euróövezeti ország államcsődje esetén sem marad fedezetlen adóssága az alapnak. Az EFSF az idén összesen legfeljebb 16,5 milliárd euró, míg jövőre 10 milliárd euró értékben bocsátana ki kötvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik