Nagyvilág

Évekig tarthat Románia schengeni csatlakozása

Bulgária és Románia eredetileg márciusra tervezett csatlakozása a schengeni övezethez több évbe is telhet - mondta vasárnap egy rádióinterjúban Laurent Wauquiez, Franciaország európai uniós ügyi államtitkára.

A két ország schengeni csatlakozáshoz szükséges műszaki felkészültséget vizsgáló uniós szakértői bizottságnak a közelmúltban elkészült jelentéseit látva a francia kormánytag szerint a csatlakozás “nem három hónap múlva lesz, ez az egy biztos” – fogalmazott a francia kormánytag a Radio France Internationale egyik műsorában. Wauquiez ugyanakkor elismerte, hogy Románia “sok erőfeszítést tett”, de hozzátette, hogy a két országnak egyszerre kell csatlakoznia a schengeni övezethez.
A schengeni övezet bővítése az államtitkár szerint “a jövőnk szempontjából nehéz döntés”. Utalt arra, hogy az európai illegális bevándorlás háromnegyede a két országon keresztül érkezik, valamint a kábítószer-kereskedelem, a fegyver- és gyermekcsempészet egy jelentős része is.

“Ha a két ország három hónap múlva készen áll, rendben. Ha ez két év múlva történik meg, akkor két év múlva lesz. Csak akkor tudunk beleegyezni (a bővítésbe), ha megbizonyosodtunk arról, hogy a határokat megfelelően fogják védeni” – hangsúlyozta Waquiez. Hozzátette: “Ha mégis idén készen állnak és minden garanciát megkapunk, nem lesz elvi akadály. Ha ez jövőre vagy két év múlva következik be, akkor jövőre vagy két év múlva csatlakoznak”.

Franciaország és Németország – Finnország és Norvégia támogatásával – a technikai jellegűeken túl általánosabb biztonsági kifogásokat is emelt az ellen, hogy Románia és Bulgária a közeljövőben csatlakozzon a schengeni övezethez. Berlin és Párizs például a korrupció elterjedtsége miatt is ellenzi a két ország schengeni integrációját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik