Nagyvilág

Megkezdődtek a tárgyalások Egyiptomban

A belpolitikai válság megoldásáról kezdődtek tárgyalások a politikai élet főszereplői között vasárnap délelőtt Kairóban.

A nemzeti dialógusnak elkeresztelt párbeszédre az ország újonnan kinevezett alelnöke, Omar Szuleimán tett javaslatot. Az alelnök helyi idő szerint kora délután első ízben találkozott a betiltott, de működő és nagy erőt képviselő iszlám szervezet, a Muzulmán Testvériség képviselőivel. Előzőleg két régi ellenzéki párt, a baloldali Nemzeti Haladó Tömörülés Pártja és a liberális Vafd párt jelezte, hogy kész kivenni a részét abból, amit a hatalom “nemzeti párbeszédnek” nevez. Az egyiptomi kormány szóvivője közölte, hogy az ellenzéki és a független tárgyalópartnerek megállapodtak Szuleimán alelnökkel arról, hogy létrehoznak egy bizottságot, amelynek felada az alkotmánymódosítás előkészítése. A testületnek március első hetéig kell beterjesztenie javaslatait, amelyek egyebek mellett kiterjednek az elnökválasztás szabályozására, és meghatároznák az államfői megbízatás időtartamát.

Omar Szuleimán, akit Mubarak nevezett ki alelnöknek és ellenzéki tárgyalópartnerei egy bizottság felállításában egyeztek meg, amely március első hetéig kidolgozza “a megfelelő alkotmány- és törvénymódosításokat” – közölte Magdi Rádi kormányszóvivő. A testület tehát annak a törvényes módjait kutatja fel, hogy a küszöbönálló választások valóságos versenyt jelentsenek. Ellenzéki résztvevők arról számoltak be, hogy az alelnök elutasította azt az elvárást, hogy vegye át a hatalmat Mubarak elnöktől.

A találkozón megjelentek egyperces csenddel emlékeztek meg a tüntetések halálos áldozatairól. Az ENSZ-től származó, meg nem erősített hírek szerint mintegy 300-an vesztették életüket a tüntetők és a hatóságok, illetve az ellentüntetők összecsapásaiban. A kairói sajtó vasárnap 11 áldozat fényképét közölte. Egy 16 éves kivételével mind huszonévesek voltak.

A vasárnap kezdődött párbeszéddel kapcsolatban megfigyelők rámutattak: a Muzulmán Testvériség korábban még azt hangoztatta, hogy csak Hoszni Mubarak államfő lemondás esetén kész részt venni az úgynevezett nemzeti dialógusban.

Az állami televízió jelentette, hogy Szuleimán már szombaton megbeszéléseket kezdett a “fősodorvonalbeli” ellenzék vezetőivel és prominens független személyiségekkel arról: milyen eljárás szerint tudnának szabad és igazságos elnökválasztást rendezni úgy, hogy közben betartják az alkotmány rendelkezéseit. A tévé nem közölte, hogy az alelnök konkrétan kikkel találkozott.


Képgaléria az utolsó napról (Fotó: Belényi Dániel)

Képgaléria az utolsó napról (Fotó: Belényi Dániel)

Clinton támogatja

Az amerikai külügyminiszter vasárnap közölte, hogy támogatja az egyiptomi kormány és Muzulmán Testvériség párbeszédét.

Hillary Clinton a Münchenben zajló nemzetközi biztonsági értekezlet keretében az NRP amerikai rádiónak nyilatkozva hangoztatta: az egyiptomi ellenzéki mozgalom döntése arra mutat, hogy legalábbis be akar kapcsolódni rendezési folyamatba, és Washington erre biztatja.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a fórumon újságírónak nyilatkozva úgy vélte a “rendezett” átmenet Egyiptomban lényeges Izrael és az arab világ megbékélése szempontjából. A világszervezet vezetője utalt arra, hogy Egyiptom fontos szerepet játszik a közel-keleti békefolyamatban. Ezért az egyiptomi átmeneti folyamatnak békésen és rendezett módon kell végbemennie, anélkül, hogy negatív hatással lenne térség békéjére és stabilitására.

Újraindul az élet

Nem szűnnek a tüntetések a kairói Tahrír téren Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozásának követelésére a megmozdulások tizenharmadik, vasárnapi napján sem, miközben az államfő – a nemzetközi nyomásgyakorlások ellenére is – tartja magát ahhoz, hogy kitölti mostani mandátumát.

Újraindulnak a egyiptomi államvasutak leállított vonatai, minden vonalon közlekedik a kairói metró, ismét kapnak benzint a fővárosban működő, külföldi tulajdonban lévő benzinkutak, nem korlátozzák a vásárolható javak mennyiségét, kenyérből és gázból is van elégséges mennyiség, újranyitnak a bezárt hivatalok, a bankok többsége – idézte a minisztereket az állami televízió.

Az ellenzéki pártok a Tahrír téri tüntetők mögött állnak, de vasárnapig nem dőlt el, melyikük hajlandó a hatalom képviselőivel tárgyalni. Nincs szó továbbra sem arról, hogy a Tahrír téri tiltakozó mozgalom tagjai kit akarnak elnöknek. Mindannyian a közös követelést hangoztatják: mondjon le Mubarak, módosítsák az alkotmányt úgy, hogy tisztességes versenyt jelentő elnökválasztás legyen. A rendszer szakértők szerint az időre játszik, de vasárnap a kifáradásnak nem látszottak a jelei a téren, ahol továbbra is ezrek maradtak a hűvös éjszaka ellenére.

A Gázai övezetben a szökött Hamász-vezető

A Gázai övezetbe érkezett a Hamász egyik vezetője, aki a felkelés előidézte káoszt kihasználva meg tudott szökni egyiptomi börtönéből – közölte maga a radikális palesztin szervezet.

Ajman Nufelt, aki a Hamász katonai szárnyának, az Ezzedin el-Kasszám Brigádoknak az egyik területi parancsnoka volt a Gázai övezet középső részén, több száz barátja fogadta a nuszejrati menekülttáborban. Nufel elmondta, hogy egy csempészalagúton keresztül jutott át Egyiptomból az övezetbe. Január 31-én hat palesztin szökött meg egy Kairó melletti börtönből, köztük több Hamász-tag. Már mindannyian eljutottak a Gázai övezetbe – közölte az illetők családtagjainak koordinátora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik