Nagyvilág

Biztonságban voltak a magyarok Egyiptomban

A szombat este Hurgadából hazaérkező turisták elmondásuk szerint nem sokat érzékeltek az Egyiptomban napok óta tartó zavargásokból, de több ottani programjukat az utazásszervezők lemondták.

Molnár Ágnes, az egyik turista azt mondta, végig biztonságban volt, mivel a fakultatív programok elmaradtak, és a nyaralás nagyobb részét a tenger nyílt vízén töltötte. Elmondása szerint Hurgada viszonylag nyugodt volt, mindössze az egyik bank előtt látott két tankot, és kisebb fosztogatásokról kaptak hírt. A szolgáltatások akadoztak, például az étel-ital szállításban, illetve több szállodát bezártak – mondta, hozzátéve: nem bánta meg, hogy most ment Egyiptomba, de azt sajnálja, hogy Kairóba, Luxorba nem jutott el.

“Ilyen háborúban még maradtunk volna szívesen” – mondta Molnár Róbert, aki feleségével együtt volt Egyiptomban. A háborús helyzetből semmit nem érzékeltek. Az arabok barátságosak, a rendőrség sem bántott senkit. A szolgáltatásokban nem volt fennakadás, a pénzváltók, éttermek is rendben működtek – mondta.

Jászainé Fekete Judit azt mondta, nincs katasztrófa, nincs szenzáció, a legnagyobb nyugalom és békesség volt. Néha egy-egy katonai repülő elhúzott a levegőben, és kicsit több volt a rendőr a szokásosnál az üdülőövezet utcáiban. Hallottak arról, hogy Hurgadában tüntetés volt, de az üdülőövezetben ebből semmit nem érzékeltek. A nyaralás vége felé kiürültek az üdülők, és bezárt több étterem is, a magyar telefonszámokat tudták hívni, de az egyiptomi számok elérésében fennakadás volt.

Egyiptomból vasárnap még két repülőgép érkezik Ferihegyre, délelőtt háromnegyed kilenckor landol az egyik charter Sarm-es-Sejkből, valamint este fél tízkor érkezik a Travel Service járata Hurgadából. Tekintettel a feszült helyzetre a magyarok többsége már korábban elhagyta Egyiptomot. Kveck Péter kairói magyar nagykövet pénteken azt mondta, bajba jutott magyarról nem tudnak.

Egy héttel korábban még mintegy hétszáz magyar volt az országban, a hétvégén azonban szinte mindenki hazaérkezik. Egyiptomban mintegy kétszáz fős magyar kolónia tartózkodik, ők jobbára vállalkozók, munkavállalók vagy családtagok, nagy részük nem tervezi, hogy elhagyja Egyiptomot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik