Nagyvilág

A saját villájánál tüntettek Berlusconi ellen

Több száz tüntető gyűlt össze vasárnap az olasz kormányfő Milánó közelében lévő villájánál, és követelte Silvio Berlusconi lemondását.

A villa környékét lezárta a rendőrség, több tucat rohamrendőr akadályozta meg a tüntetőket abban, hogy néhány száz méteren belül megközelítsék a kormányfő házát. Berlusconi állítólag a villában volt a tüntetés idején. A demonstrálók egyik tábláján azt lehetett olvasni, hogy “Kifelé a prostituáltakkal az államból!” A mondat Berlusconi szex-ügyeire is utalt. A vasárnapi tüntetést ugyanaz az interneten létrehozott, “Popolo viola” nevű csoport szervezte, amely 2009 decemberében megtartotta a “Berlusconi-mentes napot”.

A 74 éves kormányfő pénteken “komédiának” nevezte az ellene folytatott jogi eljárást. Kijelentette, hogy a korrupciós és prostitúciós ügyekben indított vizsgálatok ellenére sem mond le hivataláról. “Példátlan erővel folynak támadások ellenem, de folytatom” – fogalmazott a kormányfő abban a telefonon keresztül mondott beszédben, amelyet pártja, a Szabadság Párt (PDL) fabrianói rendezvényének résztvevőihez intézett.

Szombaton Milánóban volt többezres tüntetés Berlusconi ellen. A demonstráció számos híresség is részt vett, köztük a világhírű író, Umberto Eco.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik