Nagyvilág

Robbantottak Egyiptomban

A nyugalmas egyiptomi tüntetést péntek éjjel lövöldözés zavarta meg, szombaton felrobbantottak egy Izraelbe vezető földgázvezetéket a Sínai-félszigeten, és sérüléseibe belehalt egy újságíró. A történtek hatására Mubarak tárgyalásokba kezdett, de egyelőre marad, Barack Obama és Angela Merkel békés átmenetet javasolt az országnak. Az Fn.hu a helyszínről tudósít.

Pénteken békésen telt a tüntetés Kairóban, amin közel tízezren vettek részt, dacolva az este 7 és reggel 6 óra között kijárási tilalommal. Tudósítónk szerint, a Tahrir téren rendszerváltó hangulat uralkodott. Az emberek éjszakára is maradtak hatalmas transzparenseikkel, amelyekre kiírták követeléseiket: Hoszni Mubarak elnök lemondását, a parlament feloszlatását és átmeneti kormány felállítását.

Robbantottak Egyiptomban 1
Lövöldöztek az éjjel

A nyugalmat azonban perceken át tartó lövöldözés zavarta meg, ami rövid ideig pánikot okozott. Egy szemtanú közlése szerint először Mubarak híveinek táborából, majd arra felelve a katonák csoportjából adtak le több lövést, de senkinek nem esett baja.

Ahmed Safik miniszterelnök pedig megismételte, hogy a kormány nem alkalmaz erőt a tüntetők eltávolítására és egy résztvevőt sem tartóztatnak, hacsak nem követ el erőszakos vagy vandál cselekedeteket.

Földgázvezetéket robbantottak, meghalt egy újságíró

Ilyesmire csak reggel került sor, amikor ismeretlen tettesek felrobbantottak egy Izraelbe vezető földgázvezetéket a Sínai-félsziget északi részén.

Ezután arról is érkezett hír, hogy belehalt a tüntetések során szerzett sérülésébe egy egyiptomi újságíró, aki éppen fotókat készített, amikor egy orvlövész lelőtte január 29.-én. A 36 éves Ahmed Mohammed Mahmúdot, aki az al-Ahram közalapítvány által kiadott újságnak dolgozott, ezután négy napig kómában feküdt, de már nem tudtak rajta segíteni.

Meggyilkolták volna Szuleimánt

A Fox News amerikai televízió pedig azt jelentette, hogy az elmúlt napokban merényletet kíséreltek meg Omar Szuleimán alelnök ellen, nem sokkal azután, hogy január 29-én Hoszni Mubarak államfő alelnökké nevezte ki.

A csatorna szerint megtámadták a gépkocsikonvojt, amiben utazott és az akcióban az alelnök két testőre életét vesztette. Egyedül Hillary Clinton kommentálta ezt az értesülést: “Ez a hír éles megvilágításba helyezi azokat a változásokat, amelyekkel szembesülünk az új korszakban navigálva”.

Biztonsági források azonban később cáfolták a merénylet hírét. Egy szó nem igaz az egészből – mondta a magát megnevezni nem kívánó forrás.

Robbantottak Egyiptomban 2

Mubarak tárgyalni kezdett

Az elmúlt napok eseményeinek hatására Hosni Mubarak úgy döntött, tárgyalásokba kezd minisztereivel. Ma arról egyeztetnek, hogyan kellene a gazdaságot ismét fellendíteni Egyiptomban – értesült a BBC.

Erre azért volna szükség, mert a belpolitikai válság naponta legalább 310 millió dolláros veszteséget okozott, ami 10 nap alatt 3,1 milliárd dollárt jelent, a Crédit Agricole francia bankcsoport elemzői szerint.

Obama nem mondta ki

Ezzel egyidőben az amerikai elnök felszólította Mubarakot, hogy hozzon “helyes döntést”, gondolja át milyen örökséget hagy maga után közel harminc évi kormányzás után és “azonnal meg kell kezdeni a hatalom rendezett átadását”, de nem mondta ki nyíltan, hogy azonnal mondjon le.

Emlékeztetett arra, hogy Mubarak már elfogadta első helyes döntését, amikor lemondott a szeptemberben esedékes elnökválasztáson való indulásról. Obama szerint az a legfontosabb, hogy Mubarak eldöntse, miként vigyék véghez a hatékony, tartós és legitim átmenetet. “A kulcskérdés, amelyet fel kell tennie magának az, hogy miként tudok magam mögött hagyni egy örökséget, amelyben Egyiptom képes lesz keresztülmenni ezen az átmeneti perióduson” – fogalmazott.


Robbantottak Egyiptomban 1

Ehhez csatlakozva Angela Merkel német kancellár megjegyezte: “Az átmenetnek békésnek és rendezettnek kell lennie” és azt hangoztatta, hogy a külföldet nemtörődömség jellemezné, “ha nem állna a tüntetők pártjára”.


Obama pedig azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok megfigyelőként szemléli a hatalomátadás átmeneti folyamatát, amelyben valódi reformok végrehajtására van szükség, nem az ellenzéknek tett gesztusokra és kijelentette, Washington ellenzi az erőszakot, mint a válságra adott választ.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik