Nagyvilág

Korlátozzák a pénzfelvételt Egyiptomban

Az egyiptomi központi bank korlátozza a magánszemélyek készpénzfelvételét, de nem limitálja a belföldre és külföldre történő átutalásokat, amikor vasárnap újranyit majd néhány bank, egyheti zárva tartás után.

Hisám Ramez, a központi bank helyettes vezetője azt mondta, hogy Kairóban és a nagyobb vidéki városokban néhány bankfiók kinyit majd vasárnap, de csak rövidített nyitva tartással, magyar idő szerint 9 és 12.30 óra között működnek. Ezek listáját a helyi sajtóban teszik közzé. A többi bankfiók és devizaváltó újranyitása fokozatosan történik, amit a helyzet ezt lehetővé teszi – tette hozzá a jegybanki vezető. A magánszemélyek napi legfeljebb 50 ezer egyiptomi fontot (mintegy 1,7 millió forint) és 10 ezer dollárnak megfelelő devizát vehetnek fel.

A Reuters által idézett banki szakértők attól tartanak, hogy óriási káosz alakul majd ki a bankfiókokban, amikor a tízedik napja tartó megmozdulásoktól megrettent emberek megpróbálnak pénzükhöz jutni.

Hisám Ramez rámutatott, hogy a jegybank 36 milliárd dollár devizatartalékkal rendelkezik, ezért a betétesek pénzfelvétele, illetve átutalása nem okozhat gondot. A szakértők távolról sem ilyen derűlátóak. A devizatartalék jelentősen csökkenésére számítanak, miközben a következő hetekben gyakorlatilag a nullára csökkenhetnek a legfontosabb devizabevételek is.

A tavalyi utolsó három hónapban Egyiptom hetente 280 millió dollár bevételre tett szert az idegenforgalomból, 235 millió dollárra a külföldön dolgozó egyiptomiak átutalásaiból, és 120 millió dollárra közvetlen külföldi befektetésekből. Az ország alelnöke csütörtökön azt mondta, hogy az elmúlt kilenc napban az ország 1 milliárd dollárnyi idegenforgalmi bevételtől esett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik