Nagyvilág

EU: kezdődjön meg az átmenet Egyiptomban

Haladéktalanul meg kell kezdődnie Egyiptomban az átmenetnek egy széles támogatottságú kormány alakítása felé - szólítottak fel az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteki brüsszeli találkozójukon elfogadott közös nyilatkozatukban.

A vezetők a leghatározottabban elítélték “az erőszakot és mindazokat, akik erőszakot alkalmaznak, vagy erre buzdítanak”.
A kormányfők hangsúlyozták a polgárok jogát a szabad és békés tiltakozó akciókhoz, és arra szólították a hatóságokat, hogy a lakosság törekvéseit “politikai reformmal, nem pedig elnyomással” próbálják megválaszolni.

Elfogadhatatlannak nevezték a szabad információáramlás korlátozását, beleértve az újságírók és emberi jogvédők elleni agressziót és megfélemlítést.

Üdvözölték ugyanakkor az uniós vezetők, hogy a lakosság Egyiptomban és Tunéziában is “békésen és méltó módon juttatta kifejezésre legitim, demokratikus gazdasági és társadalmi törekvéseit”, amelyek “összhangban vannak mindazon értékekkel, amelyeket az EU saját országaiban és a világ más területein is ösztönöz”. Ezeket politikai reformok és párbeszéd révén szabad és tisztességes választások útján kell megválaszolni – tették hozzá.

Az Európai Tanács a nyilatkozatban legmélységesebb aggodalmának adott hangot a romló egyiptomi helyzettel kapcsolatban.

Az állam- és kormányfők hangoztatták, hogy minden félnek önmérsékletet kell tanúsítania, és mindent meg kell tennie, hogy elkerüljék a további erőszakot.

Azonnal meg kell kezdeni az áttérést a széles támogatottságú kormány alakítása felé, mégpedig a rend fenntartása mellett – húzták alá a közleményben.

Az EU azt is hangsúlyozta, hogy Egyiptommal fennálló kapcsolatát továbbra is a kétoldalú társulási szerződésben foglaltak határozzák meg. Az unió kész teljes mértékben támogatni a demokratikus kormányzáshoz, a gazdasági virágzás jobb feltételeihez, a társadalmi bevonás fokozódásához, a regionális stabilitás kiterjesztéséhez vezető átmenet folyamatát. A nyilatkozat szerint e hozzájárulás konkrét elemeit Catherine Ashton külügyi főképviselő dolgozza ki.

Felkérték Ashtont annak előkészítésére is, hogy humanitárius segítség legyen elérhető Egyiptom számára. Olyan intézkedésekre is javaslatokat várnak a kormányfők a főképviselőtől, amelyek segítik ösztönözni az együttműködést a térséggel és az ottani befektetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik